8 Parimet e Rritjes së Vajzës që e Ndihmojnë Bëhet e Zonja e Vetes

©Wikimedia Commons

Qasja “më e mirë” për të rritur një vajzë është gjithmonë në ndryshim e sipër.

Kohët e fundit, idea e rritjes së një “vajze të mirë” ishte tërheqëse dhe shërbeu si një lloj modeli për t’u përpjekur për të ndjekur. Por sot, ka të ngjarë të shkaktojë pak largim pasi që të jesh një “vajzë e mirë” është bërë sinonim i të qenit një “vajzë e përshtatshme”.

Pershendetje! Unë quhem Anastasia dhe kam 2 vajza. Unë do të doja që ato të rriteshin jo vetëm si njerëz të lumtur, por edhe si gra të lira nga stereotipet që thonë se qëllimi i jetës i të gjitha vajzave është të martohen. Unë kam filluar të formoj disa këshilla se si ta arrij këtë dhe jam gati t’i ndaj me lexuesit.

Lavdërojini vajzat në mënyrë korrekte.

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Nocioni se ajo që është përbrenda është më e rëndësishme se pamja e dikujt duket qartë. Por kur bëhet fjalë për vajzat, ato së pari vlerësohen për bukurinë e tyre, sikur të jetë arritja e tyre kryesore.

Ekspertët rekomandojnë që kryesisht t’i kushtoni vëmendje ideve, aftësive krijuese dhe sjelljes së vajzave tuaja. Kjo nuk do të thotë që një vajze nuk mund të thuhet se është e bukur – ua them këtë vajzave të mia disa herë në ditë. Por këtë e bëj vetëm pasi i lavdëroj për diçka më të rëndësishme.

Lavdërimi i një fëmije për talentin ose intelektin e tij nuk është gjithashtu opsioni më i mirë. Në këtë situatë, ju do ta plotësoni vajzën tuaj për diçka që nuk varet nga ajo, pasi është diçka për të cilën ajo nuk ka ndikim. Studiuesit rekomandojnë të vlerësohen përpjekjet e fëmijëve që ato aplikuan për të bërë gjërat. Kjo i inkurajon ata të zhvillohen më tej dhe të bëjnë edhe më shumë përpjekje.

Lejoni që ajo të diskutojë me ju.

“Vajzat e mira” gjithmonë i dëgjojnë nënat e tyre dhe kurrë nuk debatojnë me ta. Por a ka nëna gjithmonë të drejtë? Edhe nëse po, pse duhet që një fëmijë pa dyshim të pajtohet me të? Pasi të bëhemi prindër, e kuptojmë se sa shpesh mund të gabojmë dhe nuk ka gjasa që të ndalojmë së bëri atë në të ardhmen. Atëherë, pse fjalët e mia duhet të jenë të vetmet fjalë korrekte në familje?

Ekspertët besojnë se një vajzë duhet të jetë në gjendje t’ju sfidojë në mënyrë që të mësojë të bëjë të njëjtën gjë me shokët e klasës, mësuesit, interesat romantike dhe shefat e ardhshëm. Kur keni një bisedë të arsyeshme me fëmijën tuaj, ju jo vetëm që do t’i mësoni të thonë “jo”, por edhe të shpjegojnë këndvështrimin e tyre. Do të shihni se do të mësoni shumë gjëra të reja gjithashtu.

Lëreni t’i zgjedhë gjërat vetë.

Është e rëndësishme të jeni në gjendje të bëni zgjedhje të shpejta në botën moderne dhe shumë njerëz e kanë të vështirë ta bëjnë këtë sepse nuk u mësuan në fëmijëri.

Mundohem t’u jap vajzave të mia mundësinë të zgjedhin gjëra për veten e tyre kur është e mundur. Sapo janë rreth 2 vjeç, ato mund të vendosin se cilën lodër duan të blejnë, çfarë veshje me ngjyra dëshirojnë dhe çfarë të hanë për mëngjes.

Në të ardhmen, ato do të zgjedhin vetë hobi dhe aktivitete jashtëshkollore. Po, ato me gjasë do të heqin dorë nga shumë prej atyre aktiviteteve, por është më mirë të provoni gjërat një herë sesa të pendoheni që nuk e kanë bërë më vonë. Në fund të fundit, si supozohet se fëmijët duhet të dinë aktivitete që pëlqejnë nëse nuk i bëjnë?

Inkurajoni hobet e saj.

© Marc Piasecki / GC Images / Getty Images

Fotoja e mësipërme tregon këngëtaren Billie Eilish dhe nënën e saj që i zhvendosi fëmijët e saj në shkollimin në shtëpi në mënyrë që ata të bënin atë që dëshironin vërtet. Ajo gjithmonë ka inkurajuar interesin e fëmijëve të saj në muzikë dhe madje i është bashkuar Billie Eilish në një nga turnet e saj ndërkombëtare.

Do të doja që vajzat e mia të kishin disa interesa dhe hobi – si kërcimi, mundja në stil të lirë, luajtja në një bandë punk, vizatimi, studimi i fizikës bërthamore – lloji i hobit në të vërtetë nuk ka rëndësi. Një person që ka shkëlqim të syve është gjithmonë më interesant sesa ai që ndihet i mërzitur përjetësisht. Megjithatë, mbani në mend që të mos e teproni me këto.

“Angazhimi i plotë në një aktivitet që ajo do do t’i japë asaj mundësinë për të zotëruar sfidat, të cilat do të rrisin vetëvlerësimin dhe qëndrueshmërinë e saj dhe do të afirmojnë vlerat e brendshme më shumë sesa pamjen e jashtme”, thotë Rachel Simmons, autore e Odd Girl Out.

“Duke pasur një pasion e lejon atë të shkojë të luajë basketboll ose të luajë një instrument, për shembull, në vend që të përfshihet në një dramë në internet.”

Nxiteni që të zgjidhë vetë çështjet e saj.

Unë dua të mbroj fëmijët e mi nga problemet, por shpesh do të duhet të luftoj me veten për këtë. Të lejosh një fëmijë të përballet me një situatë të vështirë vetë do të thotë jo vetëm prova për skenarët e jetës së të rriturve, por edhe t’i mësosh ata të marrin përgjegjësinë për vendimet e tyre.

Autori i bestsellerit botëror, Si të Rrisim Njerëz të Suksesshëm, Esther Wojcicki, beson se prindërit janë tepër mbrojtës në ditët e sotme. E gjitha rezultoi në një brez që nuk është në gjendje të marrë përgjegjësi. Shumë të rinj thjesht nuk janë të vetëdijshëm se ata mund t’i zgjidhin vetë çështjet e tyre, pa prindër.

Ajo thotë se duke qenë mësuese në Stanford, sheh shumë prindër që lëvizin në këtë qytet për të ndihmuar “fëmijët” e tyre. Ata u zhvendosën këtu dhe ndryshuan jetën e tyre sepse pasardhësit e tyre u regjistruan në universitetin lokal!

Ajo thotë se prindërit kanadezë i duken si pastruese dëbore sepse janë gati të pastrojnë rrugën e fëmijëve të tyre në mënyrë që ata kurrë të mos përballen me ndonjë vështirësi. Gjëja më e frikshme është që fëmijët janë të vetëdijshëm për këtë dhe mbështeten në të.

Mësojeni atë të ndërmarrë rreziqe.

© shutterstock.com

Këtu është një gjë tjetër që është e vështirë të bëhet si prind por unë bëj më të mirën. “Vajzat që shmangin rreziqet kanë vetëvlerësim më të dobët sesa vajzat që munden dhe përballen me sfida”, thotë JoAnn Deak, Ph.D., autore e Girls Do Be Girls.

“Nxitni vajzën tuaj të shkojë përtej zonës së saj të rehatisë – për shembull, inkurajoni një vajzë që ka frikë të ngasë biçikletën e saj në tatëpjetë për të gjetur një kodër të vogël për të pushtuar së pari”.

Duket pak e frikshme në fillim. Por brezi i moshuar është i befasuar nga ndrojtja e zoo-merëve të sotëm prindërit e të cilëve janë të fiksuar me sigurinë e tyre. Ata nuk dinë si të ndërmarrin rreziqe në moshën e rritur, që do të thotë se është më e vështirë për ta që të kenë sukses. Jo, nuk po them të mësoni vajzat tuaja të shkojnë në ekstreme, por mendoj se do të provoj hilen me një biçikletë që sugjeron JoAnn Deak.

Lexoni saktë.

Shpeshherë, u lexoja fëmijëve të mi në autopilot, duke mos menduar për përmbajtjen e tekstit dhe vajzat fillonin të mërziteshin. Por qëllimi im është të angazhoj vajzat e mia në proces në mënyrë që ato të interesohen për librat dhe, nga ana tjetër, edhe për njohuritë.

Ekspertët rekomandojnë që të merren me lexim aktiv për të ndihmuar fëmijën tuaj të marrë pjesë në proces, jo vetëm si një lexues pasiv. Për shembull, ju mund t’i ofroni vajzës suaj që të lexojë disa fragmente vetë ose të pyesë se çfarë do të thotë, sipas mendimit të saj, çfarë do të bënte nëse do të ishte personazhi kryesor. Nëse vajza është akoma e vogël, kërkoji që të kthejë faqet për ty.

Tregoji asaj përralla.

Po, unë e di që është bërë e njohur për të censuruar përrallat në ditët e sotme sepse ato tregojnë modele të vjetruara të sjelljes dhe janë plot seksizëm, abuzim dhe lloje të tjera turpërimi. Por para së gjithash, përrallat janë thjesht të lezetshme. Plus, gjithmonë mund të gjesh shumë kuptime të tjera në to. Për shembull, Hirushja arriti sukses vetëm kur u lodh nga të qënit e bindur.