8 Shenja që Fëmija Juaj ka Nevojë për Vëmendjen e një Profesionisti

Si të rritur, ne shpesh e shohim sjelljen e fëmijëve tanë të pakuptueshme. Është shumë e vështirë të krijohet një vijë ndarëse midis sjelljes normale dhe anormale. Pra, si mund ta dimë nëse fëmija ynë ka nevojë për terapi? Këto janë disa shenja të cilave çdo prind duhet t’u kushtojë vëmendje.

Sot, ne dëshirojmë t’ju ndihmojmë të kuptoni nëse i vogli juaj ka nevojë për ndihmën e një terapisti.

Mosbindja

Sjellja përçarëse tek fëmijët deri në moshën 10 vjeç mund të gjenerohet nga një ankth i panjohur, thotë Instituti i Fëmijëve Mind të SH.B.A. Mosbindja është një përgjigje psikologjike e përftuar nga mendja e fëmijës. Është një mënyrë për të shprehur ndjenjat e tyre të fshehura: ekziston një shqetësim i brendshëm nga i cili fëmija vuan në situata kërcënuese.

Sikleti i tyre shoqëror i bën ata të humbasin kontrollin e shumë situatave, duke rezultuar në sjellje çrregulluese. Një psikolog i fëmijëve mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë reagimet e tyre dhe të kuptojnë se mjedisi në të cilin janë nuk është në asnjë mënyrë i dëmshëm për ta.

Vazhdimisht të zemëruar

Fëmijët kanë tendencë të jepen pas çështjeve të caktuara. Prindërit e fëmijëve të vegjël e dinë që ata duhet të përballen me “ulërima dhe shkelmime”, por nëse ky zemërim është i shpeshtë, ju duhet t’i jepni fund. Zemërimi i shpeshtë në fëmijëri mund të sinjalizojë shenja ankthi, dhe madje edhe çrregullim të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD).

Një terapist mund të identifikojë lehtësisht rrënjët e zemërimit të fëmijës tuaj dhe, me këtë, të japë zgjidhje për rastin e tyre të veçantë.

Trishtim dhe nervozizëm i vazhdueshëm

Nëse një fëmijë ka tendencë të trishtohet ose bëhet nerviz për çështjet për të cilat ne nuk jemi në dijeni, duhet të gërmojmë më thellë për të kuptuar konfliktin fillestar. Nëse është e mundur, duhet t’i pyesim ata pse janë kaq të trishtuar. Një fëmijë që nuk gjen ngushëllim tek prindërit e tij ose që nuk arrin të gjejë paqe në shtëpi, duhet të vizitojë një profesionist.

Në moshat e reja, fëmijët e kuptojnë se prindërit e tyre po përpiqen të ndihmojnë dhe kjo ka tendencë t’i qetësojë ata. Konflikti shfaqet në momentin kur shqetësimet e tyre janë të vazhdueshme dhe nëse ato fiksohen rreth obsesioneve. Ky mund të jetë një çrregullim obsesiv detyrues (OCD), i cili bën që fëmijët të përjetojnë obsesione (frikë) të panevojshme dhe zore.

Një rënie e papritur dhe e pashpjegueshme në mësime

Një rënie e papritur në mësime mund të jetë një shkak shqetësimi. Notat kanë tendencë të pasqyrojnë më tepër stabilitetin emocional të fëmijëve, sesa performancën e tyre akademike, veçanërisht kur bëhet fjalë për të vegjlit.

Ndonjëherë mund të jenë pasojat e ngacmimeve, por me një fëmijë 5 ose 6 vjeç, çështja mund të jetë më personale. Është më mirë që së pari të konsultoheni me mësuesin në klasën tuaj dhe, nga kjo, të vlerësoni mundësinë e vizitës tek një psikolog.

Ata preferojnë të jenë vetëm

Herë pas here, çdo fëmijë ka nevojë për pak kohë vetëm, për të qëndruar në heshtje, pa shumë njerëz përreth. Por, deri në ç’masë preferohet prej tyre kjo veprimtari?

Fëmijët duan të shoqërohen vazhdimisht. Kur fillojnë shkollën fillore, ata nuk mund të ndalojnë së foluri për ditën e tyre, ata duan të mblidhen me miqtë ose të luajnë gjithë pasditen me prindërit e tyre.

Por, ka shumë fëmijë të tjerë që preferojnë të flasin më pak ose thjesht të luajnë vetëm në shkollë. Duke pyetur mësuesin e fëmijës nëse e kanë vërejtur këtë veçanti është hapi i parë që duhet të ndërmerret. Këto shenja të vogla mund të jenë një hap drejt ankthit shoqëror, siç ndodh në shumë raste .

Një paaftësi për t’u përqendruar

Shumë fëmijë kanë tendencë të shkëputen nga një proces i caktuar dhe të illojnë të ëndërrojnë, por në fund, ata akoma arrijnë t’i kryejnë detyrat e shtëpisë në kohë, dhe të mësojnë të shkruajnë dhe flasin saktë.

Ju duhet t’i kushtoni vëmendje nëse shkalla e përqendrimit të tyre bie shumë, deri në atë pikë sa fëmija nuk mund të ulet, shpërqendrohet lehtë, ose e ka të vështirë për të studiuar. Një terapist mund të kuptojë nëse është një rast disleksie ose ADHD vetëm në disa seanca.

Manitë

Manitë dhe detyrimet mund të jenë një pjesë normale e zhvillimit të një fëmije, përveç nëse ato ndërhyjnë edhe në jetën e përditshme. Nëse vëreni që fëmija juaj ndjen ankthe dhe detyrime më të mëdha se sa bashkëmoshatarët e tyre, duhet të shqetësoheni.

Kjo është një nga mënyrat më të zakonshme në të cilat shprehet sindroma OCD. Nëse ky lloj obsesioni ndikon tek fëmija në atë mënyrë që nuk i lejon ata të kryejnë detyrat e tyre të përditshme, është e nevojshme të kontaktoni një terapist.

Ndryshime të papritura në oraret e gjumit

Që nga koha kur janë bebe, deri sa të bëhen fëmijë më të pavarur, është thelbësore që, si prindër, t’i ndihmojmë ata të krijojnë zakone të shëndetshme të gjumit. Oraret e parregullta lidhur me problemet e sjelljes.

Marrëdhënia midis zhvillimit fizik dhe emocional dhe cilësisë së gjumit është thelbësore. Mos marrja e gjumit të mjaftueshëm në moshat e hershme mund të ndikojë në zhvillimin e trurit dhe në aktivitetet e përditshme të fëmijës.

Nëse keni caktuar orare të gjumit në shtëpi dhe fëmija fillon të ketë vështirësi, ka pagjumësi ose është i lodhur vazhdimisht,  këshillohet të bëni një vizitë te një terapist.