9 Cilësitë e Njerëzve Inteligjentë që i Dallojnë nga të Tjerët

Njerëzit shpesh thonë se inteligjenca është diçka me të cilën individët me fat kanë lindur, por jo gjithmonë është kështu. Inteligjenca mund të trashëgohet dhe fitohet. Sipas ekspertëve, mjedisi rreth jush mund të ndikojë në mënyrë drastike në aftësitë e trurit tuaj dhe në mënyrën si mendoni.

Sido që të jetë rasti, është vëzhguar se të gjithë njerëzit inteligjentë tregojnë sjellje të ngjashme dhe kanë shumë gjëra të përbashkëta.

Ne kemi bërë disa hulumtime dhe zbuluam disa nga gjërat që bëjnë njerëzit inteligjentë.

Ata merren me punët e tyre.

Gjykimi i të tjerëve dhe thashethemet janë gjëra të cilave njerëzit inteligjente u qëndrojnë larg. Ata nuk merren me “pësh-pëshe” dhe asnjëherë nuk shqetësohen për ato që po ndodhin në jetën e njerëzve të tjerë.

Në fakt, sipas një studimi të kohëve të fundit, njerëzit inteligjentë janë më të lumtur kur lihen vetëm në mënyrë që ata të mund ta bëjnë punën e tyre pa u hutuar. Ata nuk janë njerëz që pëlqejnë vetminë, thjesht trurit të tyre i duhet vetëm pak hapësirë për të marrë frymë dhe për të funksionuar.

Ata bëjnë shumë shaka dhe kanë një sens të shkëlqyeshëm humori.

Kjo nuk do shumë mend. Një person që është i aftë të shndërrojë çdo gjë të vogël në shaka dhe t’i bëjë të gjithë përreth të qeshin nuk është asgjë më pak se një gjeni. Duhen aftësi të mahnitshme krijuese për të gjetur humor në jetën e përditshme.

Dhe në rast se nuk jeni bindur akoma plotësisht, na lejoni të ndajmë disa shembuj me ju. IQ e Conan O’Brien, komediani i famshëm Amerikan është 160 ndërsa njerëzit normalë zakonisht kanë një IQ midis 85-115. Phoebe Buffay nga sitkomi “Friends”, e luajtur nga Lisa Kudrow, shënoi 154 në testin e saj të IQ. Tani bjerini vetë lapsit.

Ata flasin me veten.

A e dini se Albert Einstein, një nga gjenitë më të mëdhenj që ka parë ndonjëherë bota, fliste me veten e tij?

Studiuesit kanë zbuluar që njerëzit që shpesh flasin me veten, qoftë me mendje apo me zë të lartë, janë më inteligjentë se ata që nuk e bëjnë.

Biseda me veten mpreh trurin tuaj, rrit kujtesën tuaj dhe ju ndihmon të organizoni mendimet tuaja. Nuk quhet “i lajthitur” – quhet gjeni!

Ata dëgjojnë muzikë shumë shpesh.

© Baby Driver / Sony Pictures

Të gjithë dëgjojnë muzikë, por ata që shihen gjithmonë me kufje janë gjeni të vërtetë. Në një studim të kohëve të fundit, u zbulua se jo vetëm njerëzit që dinë të luajnë një instrument muzikor kanë një nivel më të lartë inteligjence, por edhe ata që i trajtojnë veshët me muzikë shpesh janë jashtëzakonisht të zgjuar.

Studimi shton gjithashtu se njerëzit inteligjent preferojnë të dëgjojnë muzikë pa tinguj zanorë përpara këngëve me tekste të pakuptimta, kështu që nëse ju jeni një nga ata njerëz që ju pëlqejnë ritmet më tepër se fjalët, ju mund të jeni më inteligjent se sa mendoni se jeni.

Ata punojnë me zgjuarsi, jo duke u lodhur.

© Suits / USA Network

Përkundër besimit popullor, njerëzit inteligjentë nuk studiojnë ose punojnë gjatë gjithë kohës. Përkundrazi, ata janë me të vërtetë dembelë dhe për të njëjtën arsye, ata përpiqen të gjejnë mënyrën më të lehtë për të kryer detyrat që u janë caktuar pa përsosje, pa pasur nevojë të punojnë shumë.

Sipas shkencës, njerëzit që janë më pak aktivë fizikisht, kanë tendencë të jenë më inteligjentë se ata që nguten gjatë gjithë kohës. Njerëzit inteligjentë e kanë trurin e tyre duke vrapuar gjatë gjithë kohës dhe si rezultat, kërkojnë më pak njohuri krahasuar me të tjerët.

Ata gjithmonë kërkojnë përgjigje.

Mendjet inteligjente janë kurioze. Ajo i shqetëson ata nëse edhe nëse një gjethe e vetme mbetet e paprekur. Ata gjithmonë kërkojnë përgjigje dhe zbulojnë misteret.

Sipas një studimi, të kesh kuriozitet për të mësuar më shumë është një shenjë e qartë e inteligjencës superiore. Njerëzit inteligjent gjithashtu lexojnë shumë dhe shpesh mbajnë një ditar për shënime.

Ata i pranojnë gabimet e tyre.

© Friends / Warner Bros

Sipas Jeff Bezos, themeluesit të qendrës së blerjeve të suksesshme Amazon, shenja më e fortë e inteligjencës është aftësia për të pranuar gabimet dhe për të mësuar prej tyre. Askush nuk është i përsosur, por ata që i pranojnë sjelljet e tyre janë më inteligjentët.

Si parazgjedhje, njerëzit janë të prirur të besojnë se kanë të drejtë dhe se personi tjetër është gabim. Por duhet një tru mjaft funksional për të kuptuar këndvështrimin e personit tjetër dhe për të gjetur fajin tek vetja.

Ata hanë çokollatë.

© Spongebob Squarepants / Nickelodeon

Dashamirës të çokollatës, kjo është koha juaj për të shkëlqyer! Sipas një studimi, ngrënia e çokollatës përmirëson rregullisht funksionimin e trurit dhe si rezultat, ju bën më të mprehtë dhe më të zgjuar.

Është zbuluar se njerëzit që hanë çokollatë shpesh kanë një kujtesë më të mirë dhe janë të shkëlqyer kur bëhet fjalë për njohje dhe arsyetim.

Ata nuk flasin shumë.

Njerëzit inteligjent nuk marrin pjesë në biseda të padobishëm. Atyre u pëlqen ta mbajnë veten pasi gjithmonë janë të rrethuar nga mendimet e tyre. Është vërejtur që njerëzit që janë më të zgjuar kanë tendencë të flasin më pak me të tjerët dhe ka një arsye pse. Sipas ekspertëve, njerëzit inteligjentë janë më të heshurt, sepse:

  • Ata janë shumë të logjikshëm për të vazhduar një bisedë kur nuk u sjell atyre asnjë dobi.
  • Atyre me të vërtetë nuk u intereson. Ata më mirë do të bënin diçka produktive sesa të argëtoheshim me thashetheme.

Me cilat prej shenjave të mësipërme keni qenë në gjendje të lidheni? Si i ndani njerëzit inteligjentë nga njerëzit jo aq të zgjuar? Na tregoni në komente.