9 Gjërat që Tregojnë se një Martesë që Nuk do të Zgjasë

Të gjithë njerëzit e duan atë dashurinë e përjetshme, por praktika tregon se ky lloj skenari është një përjashtim i rrallë nga një realitet i ashpër.

Në Evropë, njerëzit kanë filluar të divorcohen 2,5 herë më shpesh dhe të martohen 2 herë më rrallë brenda 50 viteve të fundit. E mira është që parashikimi i shkurorëzimit është i mundur dhe mbështetet me kërkime shkencore.

Ne shpresojmë se do të ketë familje më të lumtura dhe të forta në botë. Kjo është arsyeja pse kemi studiuar një sërë studimesh dhe kemi zgjedhur 9 pararendësit më të dalluar të divorcit që shkencëtarët kanë dalluar.

Numri i buzëqeshjeve në fotot e tyre të fëmijërisë

Psikologët kryen një seri testesh për të provuar nëse është e mundur të parashikohet divorci nga fotot e fëmijërisë dhe rinisë. Në një studim, shkencëtarët shikuan fotografitë nga një libër vjetor i kolegjit dhe vlerësuan intensitetin e buzëqeshjeve në një shkallë nga 1 deri në 10. Vlerësimi bazohej në shtrirjen e 2 muskujve: njëri shtrëngonte gojën dhe tjetri krijonte rrudha rreth syve.

Asnjë nga ata, buzëqeshjet e të cilëve u vlerësuan me “10”, nuk ishin të divorcuar. Në të njëjtën kohë, çdo person në katër me një vlerësim më të ulët për buzëqeshjen u divorcua. Në përgjithësi, rezultatet tregojnë se njerëzit që duken të zymtë në foto, divorcohen 5 herë më shpesh sesa ata që buzëqeshin.

Toni emocional i zërit të tyre

Një algoritëm kompjuterik mund të parashikojë suksesin e një martese, me një saktësi prej 79%, duke përdorur vetëm tonin e zërave të bashkëshortëve kur komunikojnë me njëri-tjetrin. Shkencëtarët analizuan bisedat e më shumë se 100 çifteve që shkuan tek një psikolog dhe më pas ndoqën statusin e tyre martesor për 5 vjet.

Rezulton se tonaliteti mund të tregojë emocione të forta. Ajo që ju thoni nuk është e vetmja gjë që ka rëndësi, mënyra se si e thoni është gjithashtu shumë e rëndësishme. Studimi ynë konfirmon se kjo vlen edhe për marrëdhëniet në çift, ”thonë shkencëtarët.

Kolegë të seksit të kundërt

Sipas studiuesve danez, njerëzit që punojnë kryesisht të rrethuar nga anëtarët e seksit të kundërt, divorcohen 15% më shpesh. Studimi i kësaj çështje arriti në një shkallë më të madhe kur ata studiuan të gjithë çiftet që u martuan nga 1981 deri 2002 në Danimarkë. Ata zbuluan se 100,000 prej tyre tashmë janë divorcuar.

Rritja e nënës

© Mamma Mia! / Universal Pictures

Janë gratë që paraqesin më shpesh divorc. Për më tepër, ka pasur studime që treguan se shumica e çifteve kopjojnë sjelljen e prindërve të tyre, veçanërisht të nënave të tyre. Sociologët studiuan sjelljen e 7,000 njerëzve dhe zbuluan se nëse një nënë krijonte një marrëdhënie të re, mjaft shpesh (qoftë ajo martesë apo thjesht bashkëjetesë), fëmijët e tyre të rritur do të silleshin njësoj.

Injorimi i konflikteve

John Gottman emëroi 4 lajmëtarët të divorcit të afërt: përçmimi, pozicionin e një viktime, kritika dhe injorimin e konflikteve. Këto mund të duken si të padëmshëm në pamje të parë, por në fakt është një strategji sjelljeje shumë e rrezikshme në praktikë. Vetëm imagjinoni sikur jeni gati për një debat të nxehtë për një çështje që ju shqetëson prej kohësh dhe partneri juaj papritmas pushon së marruri pjesë në bisedë.

Mund të duket se bashkëshortët mund të arrijnë të ruajnë paqen duke e bërë këtë, por është gabim. Megjithëse debatet dhe grindjet nuk janë pjesa më e mirë e komunikimit në përgjithësi, ato ende ndihmojnë për të kuptuar. Ato janë të nevojshme për të kuptuar çështjet e pazgjidhura. Nëse dikush vazhdon t’i injorojë këto situata, gjithnjë e më shumë zhgënjime do të mbeten të pazgjidhura.

Qëndrimi negativ i një burri ndaj miqve të gruas së tij

Shkencëtarët analizuan lidhjen e 373 çifteve, me mbi 16 vjet martesë. Doli që 46% e çifteve ishin divorcuar nga viti i tyre i 16-të i martesës, dhe shpesh kritikat e burrit për miqtë e gruas së tij në vitin e parë të martesës së tyre parashikuan divorcin në të ardhmen.

Sipas shkencëtarëve, kjo për faktin se marrëdhëniet midis grave dhe miqve të tyre, të cilat karakterizohen nga afërsia dhe mbështetja emocionale, zgjasin më gjatë, ndërsa miqësia e burrave më shpesh varet nga aktivitetet e përbashkëta. Prandaj, është më e lehtë për burrat të ndryshojnë rrethin e komunikimit të tyre dhe është më e vështirë të pajtohen me miqtë e gruas së tyre, të cilët i konsiderojnë të pakëndshëm.

Dashuria e tepërt e porsamartuarve për njëri-tjetrin

© Modern family / 20th Century Fox Television

Psikologu Ted Huston studioi 168 çifte brenda 13 viteve të martesave të tyre. Rezultatet u botuan në revistën Marrëdhëniet ndërpersonalë në 2001, ku thuhej: “Kur ishin porsamartuar, çiftet që u divorcuan 7 ose më shumë vjet më pas, demonstruan pothuajse 1/3 më shumë dashuri ndaj njëri-tjetrit sesa bashkëshortët në martesa më të suksesshme.”

Kjo për faktin se çiftet që filluan një lidhje me ndjenja të forta romantike kishin më shumë të ngjarë të prisheshin, sepse ishte shumë e vështirë për ta të ruanin intensitetin e atyre ndjenjave. “Besoni apo jo, martesat që fillojnë me më pak romancë Hollywood-i’ zakonisht kanë të ardhme më premtuese,” thotë ekspertja Aviva Patz.

Varfëria dhe papunësia

Është mjaft e qartë se të jetosh në kushte të vështira nuk është e lehtë. Marrëdhëniet në këto familje ndalojnë më shpesh sesa në familje të qëndrueshme financiarisht. Bob Birrell, bashkëautori i një studimi rreth rezultateve financiare për prindërit pas ndarjes, e konfirmon atë.

“Njerëzit mendojnë se sistemi vepron në mënyrë drakoniane për të nxjerrë para nga xhepat e burrave. Realiteti është se djemtë e ndarë dhe të divorcuar janë me të ardhura kaq të ulëta. Ata paguajnë shumë pak për mirëqenien e nënës dhe fëmijëve të tyre.”

Shtrati i ngushtë

Bashkëshortët duhet të flenë veçmas ose në një shtrat shumë të gjerë, për shëndetin e tyre mendor dhe fizik, për të marrë gjumë të mirë dhe për një mjedis të shëndetshëm në familje.

Shkencëtarët që studiojnë problemet e gjumit kanë zbuluar që 30-40% e çifteve flenë në shtretër të ndryshëm. Dhe kjo është në të vërtetë e mirë sepse gjumi me cilësi të dobët mund të çojë në divorc. Prandaj, nëse doni të mbani marrëdhëniet tuaja të forta, sigurohuni që të flini mirë.