9 Këshilla Psikologjike për t’u Treguar Vendin Atyre që Duan t’Ju Zhvasin

“Po, mendoj se u acarova përsëri për hiçgjë. Më vjen keq që u zemërova sepse u vonove vetëm 10 minuta. Ishte faji im: Kam harruar të ta kujtoj. Dhe çantat nuk ishin aq të rënda sidoqoftë.” A ju duket si e dëgjuar kjo? Shpresojmë jo. Sepse kjo është mënyra se si tingëllon zhvatja ose manipulimi: kërcënimet, fajet, lajkat dhe shantazhet.

Ne e dimë se çfarë duhet të bëni nëse zhvateni nga njerëz që ju bëjnë të vini në dyshim vendimet tuaja dhe përpiqeni t’ju bëjnë që të kaloni në anën e tyre.

Hiqni qafe motivin

Tipat zhvatës shpesh përdorin situata specifike për të qenë në gjendje t’i përdorin të tjerët. Ata bëjnë diçka të mirë për ju, si p.sh t’ju ndihmojnë të gjeni një punë ose t’ju japin një dhuratë të vogël, dhe pastaj ata ju kërkojnë diçka që nuk doni të bëni, por që nuk mund të refuzoni.

Mos i jepni motiv një personi zhvatës – faktorin që ata po përpiqen të përdorin. Kthejeni dhuratën dhe zgjidhini vetë problemet tuaja të punës. Dhe kënaquni me faktin se nuk i keni borxh askujt.

Përqendroni vëmendjen te zhvatësi

Gjëja që një zhvatës më së paku pret, është një hakmarrje e shpejtë nga viktima e tyre.

Bëni pyetje të thjeshta për t’i hedhur poshtë. Për shembull:

“A ju intereson vërtet mendimi im? Ndjehem sikur po më pyet vetëm sa për të pyetur. ”

“A jeni gati për të mbështetur vendimin tim, edhe nëse është ndryshe nga i juaji?”

“A me të vërtetë prisni që unë ta bëj këtë? Ju e dini se nuk është në interesin tim. ”

A keni një koleg që pëlqen t’ia delegojë punën e tyre të tjerëve? Pyetini ata nëse janë të gatshëm të bëjnë punën tuaj herën tjetër. Këto pyetje do t’ju tregojnë juve dhe atyre se sa absurde janë për ato që kërkojnë. Pas kësaj, ata me siguri do të largohen.

Përdorni emrat e njerëzve kur flisni me ta

Kjo nuk është vetëm e këndshme për njerëzit e tjerë, por është e dobishme për ju. Kjo nuk është gjithashtu një ide e re: në librin e tij “Si të fitojmë miq dhe të ndikojmë tek njerëzit” në vitin 1936, Dale Carnegie foli për atë se sa e rëndësishme është të përdorësh emrat e njerëzve.

Kjo mënyrë e bisedës përmirëson mirëkuptimin. Mos harroni: është më mirë të përdorni formën e emrit që personi pëlqen më shumë.

Personat të cilëve iu drejtoheni me emrat e tyre janë përgjithësisht më miqësorë. Përdorni këtë metodë me manipuluesit dhe, shanset janë se ata nuk do të përpiqen t’ju përdorin përsëri.

Shikojini ato në sy

Ashtu si në situatat e mëparshme, qëllimi i këtij mashtrimi është që manipuluesi të humbasë fokusin. Hapi i parë është t’i thuash jo një kërkese që nuk dëshiron ta bësh. Sidoqoftë, kjo nuk do ta ndalojë një manipulues me përvojë. Shikoni ato në sy dhe thoni jo.

Njerëzit manipulues vetë do të shikojnë nga ju me një shikim të fortë, kështu që mundni ata në lojën e tyre me kontakt me sy dhe i bëjini ata të mos ndjehen rehat kur t’jua kërkojnë përsëri.

Mos i lini të përgjithësojnë

Një strategji standarde e një personi manipulues është të marrë një situatë specifike jashtë kontekstit dhe ta përdorë atë si një shembull të sjelljes tuaj të zakonshme, për t’ju bërë të ndiheni të turpëruar.

Për shembull, një grua është e zemëruar që burri i saj harroi të hidhte plehrat. Ajo i thotë që i shmanget detyrave rregullisht, edhe pse kjo ishte hera e parë.

Mos lejoni që njerëzit të përgjithësojnë gjëra të tilla. Thjesht pyesni ata për shembuj të situatave të tjera që i çuan ata në këtë mendim.

“Ndoshta ke te drejte. Le të përpiqemi të kujtojmë disa shembuj të tjerë kur e bëra këtë. ”

Përsëritni diçka derisa ta kuptojnë vërtet

Njerëzit zhvatës e urrejnë të dëgjojnë të njëjtën frazë pa pushim, veçanërisht nëse nuk është diçka që ata pëlqejnë të dëgjojnë.

Nëse mendoni se një person nuk do të ndalojë së bëri presion mbi ju dhe ata vazhdojnë të përpiqen t’ju shtyjnë të merrni një vendim që u sjell përfitime atyre, formoni një përgjigje universale dhe përsëriteni atë me të njëjtin ton. Sigurohuni që ta zhveshni zërin tuaj nga emocionet dhe të përsërisni frazën sa herë që u duhen për t’ju dëgjuar përfundimisht.

Përgjigjet universale mund të jenë, “Unë nuk do e bëj atë”, “Unë nuk më pëlqen kjo bisedë”, ose “Le të ndalojmë së diskutuari”. Gjëja më e rëndësishme është të mos ndryshoni tonin dhe të mos shfaqni asnjë emocion. Kjo duhet të duket sikur nuk ju intereson. Nje shembull:

– Mendova se më kuptoni.

– Unë jam i gatshëm t’ju dëgjoj përsëri.

– Cili është qëllimi të folurit me ju nëse nuk mund të më dëgjoni?

– Ju nuk kuptoni gjërat më të thjeshta. Ndoshta, ju thjesht nuk doni të më kuptoni?

– Unë jam i gatshëm t’ju dëgjoj përsëri.

Shpërqëndroni veten dhe pushoni

Ky është një truk tjetër që mund t’ju ndihmojë të përballeni me këtë situatë me lehtësi dhe humor. Imagjinoni që ekziston një akuarium gjigand me mure të trasha midis jush dhe atij/asaj që po kërkon t’ju zhvasë. Tingulli nuk mund të kalojë nëpër këto mure. Ju mund të shihni vetëm që buzët e këtij personi lëvizin, por nuk e keni idenë se për çfarë po flasin për momentin.

Mbani distancë

Tipat zhvatës e duan ndërhyrjen në hapësirën private të njerëzve të tjerë. Ata afrohen shumë pranë jush, prekin duart tuaja, ju përkëdhelin në anën e pasme. Në mënyrë që të ndaloni këtë proces, bëni disa hapa prapa. Kjo do t’ju ndihmojë të arrini distancën e nevojshme dhe të ndaloni kontaktin.

Për shumë prej nesh, nuk është e thjeshtë të themi jo kur dikush na kërkon të bëjmë diçka për ta. Në këtë rast, ju mund t’i kërkoni një personi ta diskutojë këtë përmes mesazheve. Kjo është e shkëlqyeshme për arenën profesionale.

Analizoni veten

Tipet zhvatëse përpiqen t’i bëjnë të tjerët të ndjehen fajtorë. Për shembull, prindërit që janë pak të sëmurë fillojnë të ankohen për shëndetin e tyre për t’i bërë fëmijët e tyre t’u drejtohen atyre dhe të harrojnë familjet e tyre, punët dhe gjërat e tjera të rëndësishme.

Vuan nga faji? A jeni dakord me mendimin e imponuar se jeni egoist dhe mosmirënjohës?

Bëjini vetes këto pyetje:

“A jam vërtet egoist? Kam bërë shumë për të në të kaluarën. E pashë 3 herë javën e kaluar. Pastrova apartamentin, bleva medikamentet e saj dhe i dhashë para. ”

“A jam vërtet i keq? Ka gjëra që unë bëj që vërtet dëshmojnë të kundërtën. “