9 Mënyra se si Prindërit Nxisini Sjelljen e Gabuar te Fëmijët e Tyre

Meqenëse truri i fëmijëve nuk është plotësisht i zhvilluar, ata zakonisht përdorin sjelljen e gabuar si një mjet për të komunikuar nevojat dhe gjendjen e tyre emocionale.

Por ndonjëherë kjo është një shenjë që prindërit po bëjnë diçka të gabuar, dhe ndëshkimi nuk është zgjidhja më e mirë.

Shumë të rritur thjesht nuk janë të vetëdijshëm se si veprimet e tyre mund të jenë arsyeja pse fëmijët e tyre tregojnë disa sjellje të caktuara dhe të papëlqyeshme për ta.

Ato i kritikojnë shumë fëmijët e tyre.

©Depositphotos.com

Kritikat e vazhdueshme e bëjnë çdokënd të ndihet sikur nuk mund të marrë kurrë asgjë që dëshiron, dhe fëmijët janë veçanërisht të prekshëm nga kjo. Nëse prindërit presin përsosmëri nga fëmijët e tyre, dhe në vend të lavdërimeve ata japin vetëm mosmiratim, nuk është çudi që të vegjlit do të fillojnë të veprojnë pa i pyetur ata. Ç’është më e keqja, është sjellja shkatërruese nga ana e prindit do të çojë në probleme që kërkojnë ndihmë profesionale të shëndetit mendor.

Ato nuk paraqesin një front të bashkuar për fëmijët e tyre.

©Depositphotos.com

Diçka po aq e zakonshme sa konfliktet midis prindërve, i mëson fëmijët të injorojnë njërin prind dhe t’i drejtohen te tjetri si rezervë. Fëmijët do të bëjnë peticion për secilin prind individualisht derisa të marrin përgjigjen që duan. Ata mund të ndjehen sikur ju jeni shumë i rreptë ose i padrejtë pasi të ekspozohen ndaj rregullave dhe strukturave të reja, të cilat do të çojnë në veprime dhe rebelime kundër autoritetit tuaj.

Ata përpiqen të jenë miqtë e fëmijëve të tyre.

©Depositphotos.com

Prindërit e ftohtë duan të jenë miqtë e fëmijëve të tyre dhe janë të qetë për rregullat dhe disiplinën. Por rreziqet janë më të mëdha se përfitimet pasi, në këtë  stil prindërimi, i rrituri humbet fuqinë e autoritetit dhe respektin e fëmijëve të tyre. “Prindërit e ftohtë” po i detyrojnë fëmijët e tyre të marrin vendime që nuk janë në gjendje të marrin, të cilave disa specialistë i referohen si një kolaps prindëror.

Ata u japin fëmijëve të tyre shumë zgjedhje.

©Depositphotos.com

2 zgjedhje që janë të pranueshme për një prind janë të mjaftueshme, por shumë zgjedhje mund ta mbingarkojnë një fëmijë. Të jesh i paaftë për të zgjedhur, për fëmijët, do të përfundojë duke bërë një rrëmujë dhe duke shkaktuar një shqetësim. Dhe në rast se një fëmijë zgjedh diçka që është e papranueshme, kjo mund ta detyrojë prindin të ndryshojë fjalët duke u dukur si një gënjeshtar i pabesë. Si rezultat, fëmija do të përpiqet të vazhdojë të veprojë për t’i dalë “e vetja”.

Ata nuk japin një shembull të mirë.

©Depositphotos.com

Ndërsa është e qartë që fëmijët bëjnë atë që shohin prindërit e tyre, në jetën e përditshme, ne shpesh e harrojmë atë. Herën tjetër kur shihni një nënë të prerë në radhë në supermarket ose park në një vend parkimi me aftësi të kufizuara, ju e dini që fëmijët e saj ka të ngjarë të veprojnë në të njëjtën mënyrë. Por për fat të mirë, prindërit që japin një shembull të mirë ka më shumë të ngjarë të kenë fëmijë që bëjnë gjënë e duhur, edhe kur nuk po mbikëqyren.

Ata u japin fëmijëve të tyre urdhra pa ndonjë shpjegim.

©Depositphotos.com

Ne të gjithë njohim prindër që i rrisin fëmijët e tyre si ushtarë të vegjël. Fëmijët do të bëjnë atë që u është thënë pa kuptuar pse. Këta fëmijë mund të rebelohen sepse ndihen sikur janë trajtuar padrejtësisht. Ata mund të kthejnë fjalë dhe do të përplasin dyert, gjë që çon në ndëshkim më të ashpër.

Mund të rregullohet lehtësisht duke shpjeguar pse gjërat bëhen në një mënyrë të caktuar. Një shpjegim i mëson fëmijët të kontrollojnëp veten dhe sjelljen e tyre. Adoleshentët gjithashtu mund të respektojnë vlerat dhe procesin tuaj të vendimmarrjes.

Ata i shmangen ndihmës profesionale.

©Depositphotos.com

Sigurisht, hidhërimet janë normale në moshë të re. Por nëse fëmija del jashtë kontrollit, ata mund të vuajnë nga një çrregullim i sjelljes. Disa prindër do të gjejnë arsye dhe justifikime pse fëmijët e tyre sillen keq, por ata kurrë nuk do ta pranojnë se ka një problem. Mohimi i ndihmës së një specialisti vetëm sa e përkeqëson situatën – është si një top dëbore, dhe madje mund të çojë një fëmijë në një rekord penal në të ardhmen.

Ato flasin në vend të fëmijëve të tyre.

©Depositphotos.com

Mënyra e vrazhdë e të folurit e një fëmije mund të shpjegohet nga mungesa e aftësive shoqërore, e cila ndodh kur prindërit flasin gjithmonë në emër të fëmijës. Fëmijët mësojnë sjellje shoqërore duke u përfshirë në situata shoqërore. Diçka aq e thjeshtë sa prezantimi i tyre ose thënia “më falni” dhe “faleminderit” i mëson edukatë fëmijës dhe si të komunikojë me njerëzit e tjerë.

Ato qeshin kur fëmijët janë shumë të lezetshëm për fjalë, dhe kur sillen keq.

 

Kur fëmijët janë të vegjël, ne shpesh nuk mund të mos qeshim kur ata sillen keq. Ne e dimë që kur fëmijët bëjnë fytyra ose kur zemërohen, ata shpesh duken qesharakë dhe të adhurueshëm. Sidoqoftë, jini të kujdesshëm, pasi qeshja me të voglin tuaj mund të shkaktojë telashe në të ardhmen. Në familjet ku fëmijët përqeshën, sjellja e keqe ka të ngjarë të bëhet problem në të ardhmen.