9 Mënyra të Foluri që më Shumë na Hapin Punë Sesa Zgjidhin

©fizkes/shutterstock

Shumica prej nesh janë futur në situata ku fjalët tona kanë dalë të gabuara, ndryshe nga ajo që synohej fillimisht.

Ky artikull ju ofron këshilla se cilat fraza janë më të mira për t’u shmangur, në mënyrë që fjalët tuaja të mos interpretohen kurrë si të ashpra ose joprofesionale. Edhe situata më e pakëndshme mund të kthehet në favorin tuaj me zgjedhjen e duhur të formulimit.

Ne dëshirojmë t’ju ndihmojë të shmangni çdo keqkuptim dhe situata të tjera të pakëndshme. Shpresojmë, ju do ta gjeni këtë të dobishme.

“Unë jam një fans i madh.”

Të thuash se je një fans i madh i dikujt, veçanërisht një personazhi të famshëm, mund të të bëjë të dukesh disi naiv. Ndodh kur po idhulloni një person, duke e vendosur në një piedestal, kur ai është thjesht një qenie njerëzore si gjithë të tjerët.

“Ju djema…”

Kjo frazë tingëllon shumë joformale për një mjedis pune dhe situata të tjera ku kërkohet formalitet. Është e rëndësishme që shumë kompani të mbajnë kufijtë midis punëtorëve profesionistë, kështu që është më mirë t’u referoheni punonjësve të tjerë si “ekipi” ose “koleg”.

“Në fakt…”

Shumica e fjalëve të ndërlikuara ose frazave më të gjata kanë një sinonim të thjeshtë që përdoret më shpesh. Për shembull, “në fakt” mund të zëvendësohet me “në të vërtetë” dhe zëvendësimi tingëllon shumë më mirë me shkrim, pasi përdorimi i fjalëve mbushëse ose të ndërlikuara do ta bëjë më pak të qartë pikën tuaj. Nëse ka ndonjë gjë, përdorimi i fjalëve të mëdha do t’ju bëjë të humbni besueshmërinë tuaj në sytë e lexuesve tuaj në vend që t’ju bëjë të dukeni të zgjuar.

“Kjo mund të jetë një pyetje pa kuptim, por…”

Vetëshpallja e mungesës suaj të njohurive në fund të fundit nuk ju ndihmon të dukeni më mirë në sytë e askujt – përkundrazi, mund të dukeni si një person që nuk ka besim. Ne jemi të gjithë njerëz me përvoja të ndryshme, kështu që është në rregull të mos dish diçka dhe të bësh një pyetje rreth saj – kështu merr më shumë njohuri, në fund të fundit. Pra, në vend të kësaj, thjesht bëni pyetjen.

“Kjo nuk është puna ime.”

Nëse jeni në gjendje të bëni diçka, por refuzoni sepse nuk përputhet me përshkrimin tuaj të punës, mund të humbisni një promovim të mundshëm. Nuk po themi t’i lini njerëzit të përfitojnë nga aftësitë tuaja pa pagesë, por kryerja e detyrave jashtë përshkrimit tuaj të punës mund t’ju ndihmojë të negocioni një promovim me shefin tuaj duke u treguar atyre rezultate të shkëlqyera, ose mund t’ju ndihmojë të merrni përgjegjësi më interesante duke hequr ato që nuk ju pëlqen veçanërisht të bëni.

“Oops” ose “gabimi imi”

Nëse keni faj për diçka, është më mirë t’i kërkoni falje personit drejtpërdrejt duke i thënë: “Më fal”. Në rastet kur thua “ops” ose “gabimi im”, mund të mos duket sikur je i sinqertë me kërkimin e faljes. Në fakt, duket se nuk jeni në gjendje të merrni përgjegjësi për veprimet tuaja, edhe nëse nuk e keni menduar kështu.

 “E urrej të të shqetësoj, por…”

Në një mjedis profesional, nuk ka “shqetësim” kur bëhet fjalë për përgjegjësitë që lidhen me punën e një personi. Thënia e kësaj fraze u lejon kolegëve tuaj të kenë kontroll mbi ju ose kërkesën tuaj dhe arsyet për të refuzuar ndihmën tuaj duke e shpërfillur atë si një shqetësim. Nëse shihni se një person është i zënë, është më mirë të thoni se keni një kërkesë për të kur ai ka më shumë kohë sesa ta thotë këtë frazë.

“E keni gabim.”

Kjo frazë tingëllon shumë e vrazhdë në një mjedis zyrtar. Nëse keni një mosmarrëveshje me një koleg, është e rëndësishme të mbani mend se ju të dy jeni profesionistë, kështu që të thuash hapur se dikush e ka gabim do të thotë se po minoni njohuritë dhe profesionalizmin e tij. Është më mirë të thuash se nuk pajtohesh me dikë dhe të jepni arsyet tuaja për këtë, në mënyrë që të mund të keni një diskutim civil për këtë çështje.

“Unë nuk jam ekspert, por…”

Ka disa probleme kur bëhet fjalë për këtë frazë. Së pari, ju nuk dëshironi të minoni veten ose idenë tuaj duke deklaruar se nuk jeni ekspert. Kur prezantoni një mendim të ri, është më mirë të dukeni të sigurt.

Së dyti, nëse ideja juaj nuk funksionon, është e papjekur të mos jeni në gjendje të merrni përgjegjësi duke thënë se “nuk jeni ekspert”. Do të duket shumë më mirë nëse kërkoni falje për një situatë që keni krijuar dhe vazhdoni përpara.