9 Standarde të Dyfishta me të cilat Grave u Duhet të Përballen edhe Sot

©depositphotos

Standartet e dyfishta janë arsyeja e përjetshme e vuajtjeve njerëzore. Për shembull, studimet kanë vërtetuar se për shkak të pabarazisë gjinore në tregun financiar, burrat kanë më shumë përparësi ndaj grave. Koha kalon, por duket se paragjykimet qëndrojnë të mbërthyer në kokat e shumë njerëzve.

Ne besojmë se një ditë, shoqëria jonë do të tejkalojë stereotipet e vjetra dhe njerëzit do të bëhen më të butë. Shpresojmë që ilustrimet tona do t’ju ndihmojnë të merrni në konsideratë disa gjëra.

Ekzistojnë standarde të dyfishta në shoqëri kur bëhet fjalë për makijazhin. Kur njerëzit shohin një grua që ka vënë grim, ata mund ta perceptojnë atë si të rreme dhe madje “të lirë”, por nëse një grua nuk aplikon aspak kozmetikë, ajo mund të konsiderohet si një femër që nuk do të tërheqë vëmendjen e burrave.

Grave ende po u thuhet se detyra e tyre kryesore është kujdesi për familjen. Por, edhe gratë e shtëpisë vuajnë nga njerëz që pëlqejnë të thonë gjëra të hidhura për to dhe gjykojnë, e lëre më gratë që i vendosin profesionet e tyre në rradhë të parë.

Për disa arsye, mund të jetë e vështirë për disa njerëz të imagjinojnë që një tifoz i letërsisë klasike mund të mos jetë një person i mërzitshëm, i ndrojtur, por përkundrazi, por më humoristja e grupit. Dhe anasjelltas, një vajzë që pëlqen festat mund të mos jetë një mendjelehtë, por përkundrazi, një studente e mirë në një universiteti prestigjoz!

Sot, ka kaq shumë njerëz që janë të gatshëm të japin këshilla të padëshiruara me të gjithë kanë rrezik të sulmohen. Nuk do të ketë mëshirë – një grua që e do gatimin do të këshillohet që të shkojë në sallonin e bukurisë sa më shpejt të jetë e mundur, ndërsa një grua që nuk ka kohë për në kuzhinë do të fajësohet për ushqyerjen e familjes së saj me të ushqim të gatshëm.

Idealet e bukurisë po ndryshojnë me shpejtësi, dhe shoqëria përpiqet t’i imponojë ato në të gjithë njerëzit që janë të paktën pak më ndryshe. Një trup i tonifikuar, sy me ngjyrë të hapur dhe flokë bjonde – njerëzit mund të mendojnë se kjo vajzë është tërheqëse, pavarësisht se çfarë bën. Por një vajzë që nuk i përshtatet standardeve të bukurisë së shoqërisë, mund të gjykohet nëse bën të njëjtat gjëra.

Paraqitja e një personi shpesh luan një rol kryesor në qëndrimin tonë ndaj tyre. Kështu që një vajzë e bukur që ka mace të shumta në shtëpi mund të shihet si një ideal i mirësisë dhe i simpatisë për kafshët. Por një grua në moshë që kujdeset për këto krijesa me gëzof mund të këshillohet fuqimisht nga shoqëria që të gjejë një burrë në vend të maceve.

 

Një grua e mbajtur që vendos të veshë një veshje të hapur mund të shihet si një shembull nga shumë njerëz sepse veshja e asaj që nuk tregon frikë se do të paragjykohet është një shenjë trimërie. Por procesi natyror i ushqyerjes me gji është ende një tabu në shoqëri.

Kush është përballur ndonjëherë me dilemën nëse më në fund do të blini një fustan elegant ose të kurseni para për pushime? Pavarësisht se çfarë vendosni, është e pamundur të shmangni mosmiratimin e publikut. Një grua që do të vendosë të blejë një veshje të shtrenjtë për të kënaqur veten, ka të ngjarë të etiketohet si një harxhuese. Dhe një grua që do të kursente para për të shkuar në pushime në plazh mund të quhet një dorështrënguar.

Mësuesit e kopshtit janë të gatshëm të ndihmojnë familjet që nuk mund të kujdesen për fëmijët e tyre me kohë të plotë për shkak të punësimit të tyre. Dhe nganjëherë, prindërit duhet të marrin plotësisht përgjegjësinë për edukimin e fëmijës së tyre. Por “ekspertët” në psikologji do të zbulojnë diçka jashtëzakonisht të gabuar për secilën nga këto situata. Në rastin e parë, ata mund të thonë se nëna thjesht nuk dëshiron të kujdeset për fëmijën, dhe në të dytin – që ajo nuk interesohet për të ardhmen e fëmijës së saj.