Çfarë është pozitiviteti i shtirur dhe pse nuk është i mirë për ty

©depositphotos

Të kesh një pikëpamje pozitive për jetën mund të jetë një gjë e shëndetshme që të ndihmon të kalosh kohë të vështira. Sidoqoftë, pozitiviteti mund të jetë edhe toksik, nëse është i pasinqertë dhe po shtypni emocionet tuaja të vërteta. Dhe kjo mund të dëmtojë gjendjen tuaj emocionale dhe mendore.

Ne mendojmë se notat pozitive janë të mira, por me moderim. Kështu që ne do të dëshironim t’ju tregonim se kur ata mund t’ju bëjnë më shumë dëm sesa dobi.

Mediat sociale janë një nga burimet kryesore të problemit.

©depositphotos

Në mediat sociale, njerëzit pëlqejnë të duken të përsosur dhe të ndajnë vetëm njërën anë të jetës së tyre shumicën e kohës. Shqetësimet, përpjekjet dhe ndjenjat e tyre të vështira zakonisht nuk shfaqen ndonjëherë atje dhe qëndrojnë të fshehura në jetën e tyre reale.

Mund të jenë gjithashtu postimet motivuese në dukje të parrezikshme ose diçka aq e thjeshtë sa: “Ndjenja pozitive vetëm!” ose “Don’t worry, be happy!”

Ju filloni të fshehni emocionet tuaja, dhe kjo mund të jetë e dëmshme.

 

Kur shihni postime që tregojnë vetëm njerëz të lumtur që janë gjithmonë të gëzuar për jetën e tyre, edhe pse kjo mund të mos ndihen ashtu në të vërtetë, ju mund të ndiheni nën presion për t’u dukur i njëjtë. Kështu që ju vendosni një maskë dhe përpiqeni ta bëni atë të duket sikur gjithçka po shkon shkëlqyeshëm në jetën tuaj dhe sikur nuk prekeni emocionalisht nga vështirësitë që keni kaluar.

Dhe nëse nuk e bëni këtë, ju mund të filloni të ndiheni të turpëruar që po e lini veten të ndjehet i trishtuar, i shqetësuar, i pamotivuar ose i dëshpëruar. Ju shikoni gjithë ata njerëz pozitivë dhe e shikoni gëzimin e tyre si një shenjë të fuqisë dhe ndiheni të dobët nëse e lini veten të ndjeni emocione “negative”. Kështu që i fshehni dhe përpiqeni të mos mendoni për to.

Është e kuptueshme të mendosh se diçka e tillë do të ndihmojë në përmirësimin e situatës, por në realitet, kjo vetëm sa i bën gjërat më keq. Fshehja e emocioneve tuaja reale dhe mosmarrja me problemet tuaja në fakt mund të çojë në më shumë stres, ankth dhe depresion.

Ndonjëherë njerëzit kanë qëllime të mira, por në fund na dëmtojnë.

©depositphotos

Shokët dhe familja jonë dëshiron të na ndihmojë dhe të na gëzojë, por mund të jetë e vështirë të gjesh fjalët e duhura. Kështu që ata mund të thonë atë që të tjerët zakonisht thonë, si “Thjesht qëndro pozitiv!” ose “Mund të jetë më keq”, dhe bëhen më shumë një burim i pozitivitetit toksik në jetën tuaj.

©depositphotos

Ajo që ata mund të thonë në vend të kësaj, që në të vërtetë do të tingëllonte e dobishme dhe e kuptueshme, janë gjëra të tilla si: “Unë e shoh që jeni me të vërtetë i stresuar, a ka ndonjë gjë që mund të bëj?” ose “Më vjen keq që po e kalon këtë”.

Gjëja e rëndësishme është të mos minimizoni vuajtjet e dikujt ose të zhvlerësoni emocionet e tyre, por lërini të ndjejnë atë që ndiejnë, edhe nëse është e vështirë dhe t’i mbështesni.

Mos harroni se ndjenjat nuk duhet të jenë reciproke

©depositphotos

Ju mund të ndjeni presion për të ndjerë vetëm emocione pozitive. Dhe nëse nuk e bëni, mund të mendoni se opsioni juaj i vetëm është të ndjeni thjesht dhimbje, stres ose ndonjë gjë tjetër që shihet si negative. Sidoqoftë, mund të përjetoni ndjenja pozitive dhe negative në të njëjtën kohë.

Për shembull, nëse e keni humbur punën tuaj, është e kuptueshme të ndiheni të mërzitur dhe të shqetësuar nëse do të jeni në gjendje të gjeni një punë të re apo jo. Dhe mund të hasni ndonjë pozitivitet toksik nëse të gjithë rreth jush thonë gjëra të tilla si: “Të paktën keni familjen tuaj dhe shëndet të mirë”, ose “Gjithçka ndodh për një arsye. Tani keni shumë mundësi të reja! ”

Dhe të ndjeheni vetëm në një mënyrë ose në tjetër për atë që po kaloni dhe mund të jetë dërrmuese. Por është e mundur që ta ekuilibroni atë dhe të ndjeheni të acaruar për atë që ka ndodhur dhe të ngazëllyer për të ardhmen në të njëjtën kohë.