Çfarë është Prindërimi Helikopter dhe si e Dëmton Jetën e Fëmijës Tuaj

Kur fëmija i tyre zihet me një fëmijë tjetër në park lojërash, gjëja e parë që ata bëjnë është të thërrasin nënën e fëmijës tjetër. Ata janë përqendruar aq shumë në arritjet e fëmijëve të tyre sa që duan t’i ndihmojnë edhe në kolegj për të shkruajtur esetë dhe për t’u bërë projektet.

Ata janë prindër tejet mbrojtës, që qëndrojnë lart mbi fëmijët e tyre si helikopterë dhe kontrollojnë çdo lëvizje të tyre, dhe nuk ka asnjë mënyrë për t’u fshehur nga syri i tyre i vëmendshëm.

Ne kemi zbuluar se cilat janë tiparet tipike të prindërimit helikopter dhe pse mund të jetë i rrezikshëm për fëmijët. Lexoni artikullin tonë deri në fund për të mësuar se çfarë mund të bëni për t’iu larguar stilit të prindërimit helikopter, nëse bëni jesë tek ai lloj prindërimi.

Çfarë është një prind i helikopterit dhe si të kuptoni nëse jeni të tillë

Termi “prindërimi helikopter” u prezantua nga Dr Haim Ginott në vitin 1969. Ky term përdoret për të përcaktuar prindërit mbrojtës të cilët kontrollojnë çdo aspekt të jetës së fëmijëve të tyre në mënyrë të plotë, duket se ata po lëvizin mbi fëmijët e tyre si helikopterë.

Sipas ekspertëve, prindërit e helikopterë janë një stil i njohur i prindërve në ditët e sotme, dhe një nga arsyet për këtë është se prindërit duan të eliminojnë të gjitha burimet e mundshme të zhgënjimit në jetën e fëmijëve të tyre.

Këta prindër janë shumë aktivë kur bëhet fjalë për mbrojtjen e fëmijëve të tyre nga të gjitha kërcënimet e mundshme, dhe ata përfundojnë duke kufizuar lirinë e fëmijëve të tyre për të vepruar vetë, për të marrë vendime të tyre dhe të mësojnë nga gabimet e tyre.

 

Prindërit e helikopterë vijnë në forma të ndryshme. Këtu janë disa shenja që do t’ju ndihmojnë të kuptoni nëse jeni një prind i helikopterit:

 • Ju e mbani fëmijën tuaj “lidhur”. Ju bëheni fjalë për fjalë një hije për fëmijën tuaj dhe vazhdoni t’i ndiqni ato kudo, nga shkolla, në festat e ditëlindjes së miqve të tyre. Kur dikush i bën një pyetje fëmijës tuaj, ju jeni ata që i përgjigjeni.
 • Vendosni veten në vendin e fëmijës tuaj. Në vend që ta lini fëmijën tuaj të zgjidhë vetë problemet e tij (me një ndihmë të nevojshme), ju nxitoni të bëni gjithçka vetë.
 • Nëse fëmija juaj ka një konflikt me shokun e tij të klasës, ju telefononi mësuesin ose prindërit e fëmijës tjetër në vend që ta mësoni fëmijën tuaj se si të sillet në këto situata.
 • Ju nuk mund ta lini fëmijën tuaj të dështojë. Ju dëshironi që fëmija juaj të ketë sukses dhe përfshiheni aq shumë në jetën shkollore të fëmijës tuaj, sa të mos kufizoheni vetëm në thirrjen e mësuesit të fëmijës suaj një herë në një kohë.
 • Ju shkoni më larg: ju shkruani esetë e tyre, bëni projektet e tyre dhe sigurohuni që fëmija juaj të marrë notën që mendoni se do t’i ndihmojë ata të kenë sukses në studimet e tyre.
 • Ju e bëni jetën shumë të sigurt për ta. Ju besoni me vendosmëri se fëmija juaj duhet të ketë një mburojë, pavarësisht sa vjeç janë, dhe pothuajse keni një panik në zemër kur fëmija juaj po shkon në një udhëtim me klasën e tyre. Prindërit tepër mbrojtës nuk mund të pushojnë dhe ata vazhdojnë të shohin një kërcënim fatal për fëmijët e tyre tek të gjithë dhe gjithçka.

Pse ky lloj prindërimi mund të jetë i dëmshëm për fëmijën tuaj

Nëse i pyetni prindërit tepër mbrojtës pse e kanë zgjedhur këtë strategji për të rritur fëmijët e tyre, ata me shumë mundësi do t’ju thonë se e bëjnë këtë sepse i duan fëmijët e tyre dhe duan ta bëjnë jetën e tyre më të lumtur. Por në fakt, kjo qasje ndaj rritjes së fëmijëve shkakton një situatë në të cilën fëmijët thjesht nuk dinë të përballen me dështimet dhe zhgënjimet në jetën e tyre prej të rriturish.

Studimet kanë treguar që prindërit helikopterë mund të çojnë në probleme në shkollë për studentët e kolegjit. Një tjetër studim e ka lidhur rritjen nga prindër kontrollues me nivele të larta depresioni dhe një kënaqësi të ulët për jetën.

Fëmijët e prindërve të përfshirë shumë nuk kanë mundësi të mësojnë nga gabimet e tyre dhe nuk marrin vendime të rëndësishme në jetën e tyre. Për më tepër, prindërit e helikopterë u japin fëmijëve një sinjal që prindërit e tyre nuk besojnë se fëmijët mund të bëjnë gjëra vetë, gjë që më vonë mund të rezultojë në vetëvlerësim të ulët.

Çfarë mund të bëni për të hequr dorë nga prindërimi helikopter njëherë e mirë

Nëse zbuluat se jeni “fajtor” për disa nga shenjat e prindërimit helikopter që përmendëm më lart, ekzistojnë disa hapa efektivë që mund të ndërmerrni për të ndryshuar stilin tuaj të prindërimit:

 • Ri-konsideroni oraret e fëmijës tuaj dhe sigurohuni që ka kohë dhe hapësirë ​​të mjaftueshme që fëmija juaj të pushojë dhe të bëjë çfarë të dojë. Pak kohë e lirë pa gjëra të planifikuara për të bërë do të nxisë imagjinatën e fëmijës tuaj dhe do t’i ndihmojnë ata të vendosin se çfarë duan të bëjnë me të vërtetë.
 • Besojini më shumë fëmijëve tuaj dhe jepuni atyre disa detyrave të përditshme për të bërë, të cilat janë të përshtatshme për moshën.
 • Lëreni fëmijën tuaj të dështojë dhe të mësojë nga gabimet e veta. Kjo është një pjesë e rëndësishme e rritjes dhe mësimit që do të ndihmojë fëmijën tuaj të përballet me dështimin dhe zhgënjimin në jetën e tyre prej të rriturish. Ky hap do t’ju ndihmojë gjithashtu si prind të pranoni gabimet e fëmijës tuaj.
 • Mësoni të tërhiqeni mënjanë dhe lini fëmijën tuaj të marrë rreziqe. Të mësuarit duke bërë do të rrisë vetëvlerësimin e fëmijës tuaj.
 • Bëjuni atyre me dije se jeni gjithmonë aty për t’i ndihmuar kur ata kanë nevojë për ju, por mos ndërhyni në çdo vendim të tyre.
 • Konsultohuni me një ekspert të prindërimit ose një psikolog të familjes nëse mendoni se nuk mund të gjeni një stil të mirë prindërimi nga vetja.