Çfarë Punësh Shtëpie Duhet të Bëjnë Fëmijët, Sipas Moshës

©Leszek Glasner/shutterstock

Fëmijët që bëjnë punë shtëpiake performojnë më mirë në jetën e tyre kur rriten, sipas shkencëtarëve.

Këto punë mund të përmirësojnë edhe shëndetin mendor të fëmijëve pasi ata përfshihen dhe ndjehen të rëndësishëm. Sidoqoftë, çdo punë e përditshme duhet të futet në një moshë të veçantë dhe nuk duhet të përdoret si një mjet që prindërit t’i gjejnë disa punë të mbaruara. Në vend të kësaj, këto punë duhet të përdoren si një mënyrë për t’u dhënë fëmijëve mësime të vlefshme jete.

Ne mbështesim një prindërim të shëndetshëm dhe duam të ndajmë disa punë të përshtatshme për moshën dhe përfitimet e tyre me ju.

2-5 vjet: mësimi i sekuencave dhe rendit

Për fëmijët e vegjël, punët duhet t’i ndihmojnë ata të zhvillojnë aftësi të reja dhe t’u tregojnë atyre se çdo detyrë ka fillimin, vazhdimin dhe fundin – ju vishni rroba dhe pastaj vendosni rrobat në një kosh rrobash. Detyrat më të lehta shtëpiake do t’i mësojnë ata se si të zbërthejnë projekte më të mëdha në hapa më të vegjël në të ardhmen.

Shënim: punët në secilën grupmoshë të re përfshijnë punë nga të gjitha grupmoshat e mëparshme.

Punët e sugjeruara: pastrimi i lodrave dhe librave, vendosja e lavanderisë, rregullimi i shtretërve të tyre dhe pastrimi i pjatave pas ngrënies.

6-7 vjet: të mësuarit për të ndihmuar dhe për të marrë pjesë në punë në ekip

Në këtë moshë, fëmijët janë në gjendje të bëjnë më shumë nëpër shtëpi. Kjo është një kohë e mirë për të treguar rëndësinë e punës në ekip dhe për të ndihmuar të tjerët: fëmijët mund t’ju ndihmojnë në gatim, shtrimin e tryezës, bërjen e listave të ushqimeve dhe sjelljen e sendeve të nevojshme nga dyqani.

Dhe kujdesi për një kafshë shtëpiake familjare jo vetëm që i mëson të ndihmojnë por është edhe argëtim! Në përgjithësi, fëmija do të ndihet i përfshirë dhe do të ketë një shans të lidhet më mirë me anëtarët e familjes.

Punë të sugjeruara: ndihmë në përgatitjen e vaktit, ndihmë në blerjen e ushqimeve, shtrimin e tryezës, ushqyerjen e kafshëve shtëpiake dhe ujitjen e bimëve.

8-9 vjeç: të kuptuarit se gjithçka ka vendin e vet

Ndërsa fëmijët rriten, ata mund të marrin më shumë përgjegjësi për veten e tyre, si për shembull menaxhimi i gjërave të tyre. Ka një sistem rreth tyre ku gjithçka ka vendin e vet të caktuar. Ata duhet të organizojnë hapësirën e tyre të jetesës në mënyrë që çdo vegël, pajisje shkollore, lodër dhe pjesë e rrobave të shkojë në vendin e vet. Në këtë mënyrë, fëmija mëson të jetë i qëndrueshëm dhe si ta mbajë të rregullt hapësirën e tij të jetesës.

Punë të sugjeruara: organizimi i gjërave të tyre, palosja larja e pjatës, ngritja e tavolinës.

10-11 vjeç: duke u bërë më me besim tek vetja

Tani është koha të vishni pantallona të mëdha për fëmijë dhe të bëheni gati për detyra më të mëdha! Në këtë pikë, mund të futen punët e ndjeshme ndaj kohës, si paketimi i drekës ose përgatitja e mëngjesit para shkollës. Punë komplekse, me shumë faza, si bërja e mëngjesit inkurajon fëmijët të planifikojnë përpara dhe të kuptojnë hapat e nevojshëm për të përfunduar një detyrë. Kjo do t’i ndihmojë fëmijët me aftësitë e tyre për menaxhimin e kohës dhe zgjidhjen e problemeve.

Punët e sugjeruara: bërja e mëngjesit, paketimi i drekës për shkollën, zbrazja e koshave të plehrave, nxjerrja e plehrave, pluhurosja, pastrimi me fshesë me korrent dhe marrja e postës

12-15 vjet: të mësuarit për të vendosur përparësi

Për adoleshentët, punët mund të ndihmojnë në ndërtimin e vetëvlerësimit pozitiv nëse ndihen të aftë dhe të besuar – ose me fjalë të tjera, trajtohen si të rritur. Pra, prezantimi i punëve të reja të përshtatshme për moshën mund të bëjë mrekulli për motivimin e një adoleshenti. Është e rëndësishme t’i mësoni ata të vetë-disiplinohen dhe si të vendosin përparësitë, kështu që sigurimi i tyre fleksibilitet dhe liria rreth punëve mund të jetë një ide e mirë.

Punët e sugjeruara: larja e makinës, lavanderia, puna në oborr, pastrimi, kositja e lëndinës, ndërrimi i çarçafëve, hekurosja, qepjes dhe larja e dritareve

16+ vjet: përgatitja për jetën si i rritur

Kur fëmijët vijnë në adoleshencë, ata tashmë janë mjaft kompetentë dhe të vetëmjaftueshëm, kështu që punët e tyre përfshijnë gjithçka që një i rritur normal duhet të jetë në gjendje të bëjë. Ato përfshijnë menaxhim thelbësor të parave dhe trajtimin e situatave emergjente. Sidoqoftë, ndërsa të gjitha këto aftësi do t’i ndihmojnë patjetër adoleshentët të kalojnë më mirë në jetë, kjo nuk do të thotë që duhet t’i hidhni të gjitha punët mbi fëmijën tuaj. Në fund të fundit ata janë thjesht njerëz.

Punë të sugjeruara: pazar, gatim ushqimesh, mirëmbajtje makinash, sende ushqimore, ndërrim i llambave, pastrim i thellë i pajisjeve shtëpiake, etj.