Çfarë Tregojnë Këto 8 Sjellje të Çuditshme të Fëmijës

Ndonjëherë duket sikur fëmijët janë të tunduar të hanë gjërat e më të pista apo papastërtitë në oborrin e shtëpisë suaj ose një papastërti që ata arritën të gërmojnë nga hunda. Për të rriturit, kjo dhe shumë gjëra të tjera që fëmijët bëjnë mund të duken të çuditshme dhe të pashpjegueshme.

Për shembull, mund të pyesni veten përse fëmija juaj e godet kokën tek krevati i vet para se të flejë. Por në të vërtetë ekziston një arsye që fëmijët i bëjnë këto gjëra.

Ne do t’ju shpjegojmë disa nga kjo sjellje e çuditshme për ju. Dhe mos u shqetësoni, nuk është vetëm fëmija juaj – shumë fëmijë i bëjnë këto gjëra!

Mbajnë frymën

Gjatë mbajtjes së frymës, fëmija juaj mund të qajë dhe pastaj të ndalojë frymëmarrjen deri në 1 minutë, të bëhet i ngurtë, të kthehet në blu ose gri, dhe madje edhe të zbehet për disa minuta. Dhe besojeni apo jo, në të vërtetë nuk është diçka që mund ta kontrollojnë.

Këto episode mund të ndodhin sepse fëmija juaj është i zemëruar, i mërzitur, i frikësuar, i tronditur ose me dhimbje. Edhe pse mund të duket e frikshme, zakonisht është e padëmshme dhe këto episode ndalojnë të shfaqen në moshën 4 ose 5 vjeç.

Vazhdimisht heqin rrobat e tyre

Fëmijët nuk ndjehen të turpëruar kur janë të zhveshur. Prandaj nuk është problem që ata të zhveshin rrobat e tyre në çdo kohë, kudo – madje edhe në vende publike. Ata mund ta bëjnë këtë sepse rrobat e tyre janë të parehatshme ose sepse kanë të nxehtë. Një arsye tjetër që ata mund të zhvishen është sepse ata thjesht kanë mësuar ta bëjnë atë vetë, kështu që është një aftësi e re që i bën ata të ndjehen më të pavarur.

Pirja e ujit të banjës

Fëmijët mund të mos e kuptojnë që uji i banjës është i ndryshëm nga uji i pijshëm. Dhe meqenëse fëmijët luajnë gjatë kohës në banjë, uji është një pjesë e saj, kështu që ata mund të vendosin se është kënaqësi ta pijnë atë.

Përplasja e kokës

Disa fëmijë ndeshin kokën në kangjella, jastëkë ose dyshekë të krevatit të tyre kur bien në gjumë ose në mes të natës. Rreth 15% e fëmijëve e bëjnë atë. Dhe ndërsa disa e konsiderojnë atë si një çrregullim, të tjerët besojnë se kjo është një lloj sjellje vetë-qetësuese, si vendosja e gishtit të madh në gojë, për shembull. Në çdo rast, zakonisht është e padëmshme dhe ndalet vetë, kështu që nuk nevojitet trajtim.

Vendosja e gjërave në veshë, hundë dhe sy

Fëmijëve u pëlqen të eksplorojnë botën. Kështu që kur futin gjëra të vogla në veshë, hundë dhe sy, ata eksperimentojnë me objekte të ndryshme. Ata thjesht duan të shohin se si funksionojnë dhe çfarë mund t’u ndodhë atyre.

Ngrënia e sendeve të çuditshme

Fëmijët mund të hanë pothuajse çdo gjë – nga këpucët deri tek insektet . Ata duan të eksplorojnë gjëra të reja dhe ku ka mënyrë më të mirë për ta bërë atë sesa duke përdorur receptorët tuaj të shijes? Dhe në rastin e qurrave, ato në të vërtetë u shijojnë shumë fëmijëve!

Tërheqin flokët

Fëmijët nën 2 vjeç mund të rrotullohen ose të tërheqin flokët për t’u qetësuar. Ata gjithashtu mund ta bëjnë këtë sepse janë të mërzitur. Deri në moshën 3 vjeç, ata mësojnë të vërejnë se si reagojnë prindërit e tyre ndaj kësaj dhe kjo mund të bëhet pjesë e sjelljeve ose rreziqeve që kërkojnë vëmendje. Në fëmijët më të mëdhenj, tërheqja e flokëve mund të jetë gjithashtu një shenjë e ADHD.

Duan të lexojnë të njëjtin libër pa pushim

Dëgjimi i një histori që ata tashmë e dinë mund t’i ndihmojë fëmijët të ndihen nën kontroll. Dhe ky kontroll u jep atyre një ndjenjë rehatie. Ata e dinë që prindi i tyre do t’u lexojë atyre një libër para se të shkojnë në shtrat dhe ata e dinë se si shkon historia, kështu që ata mund të pushojnë dhe të bien në gjumë.