Gjyshërit që Kujdesen për Nipat dhe Mbesat e Tyre Jetojnë më Gjatë, Sipas Shkencës

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Shumica prej nesh kanë kujtime të bukura për kohën e kaluar me gjyshërit. Ata ishin gjithmonë pranë për të ndarë mençurinë e tyre dhe për të dhënë përqafime dhe puthje. Duke parë pas nga një distancë prej shumë vitesh, ata gjithmonë kishin shumë histori të mrekullueshme për jetën.

Ato ditë nuk do të zbehen kurrë. Dhe është kaq mirë të dimë që gjyshërit përfitojnë shumë nga ndërveprimet e tyre me fëmijët.

Ky studim ngjalli një interes tek ne dhe nuk mund të presim të ndajmë rezultatet me ju.

© Depositphotos.com

Sa shpesh pyesin prindërit tuaj nëse do të kenë ndonjëherë nipër dhe mbesa? Sipas këtij studimi, gjyshërit që kujdesen për nipërit dhe mbesat kanë një rrezik vdekshmërie më të ulët prej 37% sesa të rriturit në të njëjtën moshë pa asnjë përgjegjësi kujdestarie.

© Shutterstock.com

Gjatë studimit, studiuesit gjurmuan rezultatet e shëndetit nga më shumë se 500 njerëz të moshës 70 vjeç e lart, të cilët morën pjesë në një studim. Pjesëmarrësit u intervistuan dhe u testuan çdo 2 vjet nga 1990 deri në 2009.

Dhe rezultatet treguan se rreth 50% e atyre që rritën nipër apo mbesa ishin akoma gjallë 10 vjet pas intervistës dhe testimit të parë. E kundërta, 50% e atyre që nuk ofruan ndonjë kujdes ose ndihmë vdiqën brenda 5 viteve nga takimi fillestar.

© Moana / Walt Disney Pictures

“Ky hulumtim tregon lidhjen pozitive midis kujdestarisë dhe një jetëgjatësie më të gjatë tek të moshuarit, megjithatë ne mund të spekulojmë vetëm pse”, tha Dr. David Coall, një nga shkencëtarët.

Arsyeja e mundshme mund të jetë e rrënjosur thellë në të kaluarën tonë. Në të kaluarën “ndihma për kujdesin e fëmijëve ishte thelbësore për mbijetesën e specieve njerëzore”.

Në fakt, nipërit dhe mbesat përfitojnë nga koha e shpenzuar me gjyshërit. Hulumtimet e bëra nga Universiteti i Oksfordit tregojnë se gjyshërit luajnë një rol të rëndësishëm në mirëqenien e nipërve të tyre. Për më tepër, fëmijët me një nivel të lartë të përfshirjes së gjyshërve kishin më pak probleme emocionale dhe të sjelljes.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Duket se koha e kaluar së bashku është e dobishme për gjyshërit dhe nipërit e mbesat. Por është e rëndësishme të përmendim që gjyshërit duhet vërtet të dëshirojnë të përfshihen. Përndryshe, kjo gjë mund t’i stresojë ato.

Çfarë mendoni për këtë studim? A keni kujtime të lumtura për kohën e kaluar me gjyshërit tuaj?