Ja Pse Është e Rëndësishme të Keni Biseda Cilësore me Vogëlushët Tuaj

©depositphotos

Zakonisht, fëmijët kanë tendencë të thonë fjalët e tyre të para në moshën 10-15 muajshe. Dhe mënyra se si flisni me fëmijën tuaj jo vetëm që i ndihmon ata të mësojnë rreth botës përreth, por gjithashtu mund të ndikojë në aftësitë e tyre në të ardhmen.

Ju nuk keni nevojë për ndonjë diplomë ose njohuri të veçantë për të ndihmuar fëmijën tuaj të arrijë rezultate më të mira.

Ne do të donim t’i kushtonim vëmendje mënyrës se si duhet të bisedojmë me fëmijët tanë. Duket e lehtë, por me të vërtetë duhet të merret seriozisht.

Hapi i parë

© EAST NEWS

Në fazën e parë të studimit në vitin 2006, familjet me fëmijë të rekrutuar nga 2 deri në 48 muaj bënë regjistrime audio 12-orëshe çdo muaj për gjysmë viti. Pastaj, një sistem i veçantë llogariti automatikisht numrin e fjalëve të folura nga të rriturit, numrin e ndërveprimeve që zhvilloheshin midis të rriturve dhe fëmijës dhe shpeshtësinë e prodhimit vokal të fëmijës.

Rezultatet e rëndësishme

© /EAST NEWS © dolgachov/easyfotostock/Eastnews

Faza e dytë e studimit u realizua kur këta fëmijë mbushën 9 -14 vjeç. Ata kaluan si teste njohëse ashtu edhe gjuhësore dhe rezultatet treguan se një numër më i lartë bisedash me të rriturit, midis moshës 18 dhe 24 muaj, mund të parashikonin rezultate njohëse dhe gjuhësore.

Cilësia ka rëndësi

© milano_alyssa / Instagram

Së bashku me sasinë, cilësia e komunikimit ndikon edhe në zhvillimin e një fëmije. Një studim tjetër monitoroi komunikimin e fëmijëve mbi moshën 8 muajsh me nënat e tyre. U zbulua se ata fëmijë, nënat e të cilëve iu përgjigjën atyre filluan të vokalizojnë drejtpërdrejt me nënat e tyre, dhe gjithashtu prodhuan më shumë gjeste dhe fjalë.

Fëmijët kanë nevojë për detaje.

© johnstamos / Instagram

Një studim tjetër zbuloi se fëmijët që morën përgjigje më të hollësishme dhe më të gjata nga të rriturit për pyetjet e tyre mësuan më shumë. Kjo mënyrë e komunikimit lejon fëmijët të kuptojnë konceptin dhe ta përdorin atë gjatë kryerjes së detyrave të reja.

Si mund ta ndihmoni një fëmijë

© gpointstudio/easyfotostock/Eastnews

Në mënyrë që fëmija juaj të flasë, mund të përdorni gishtin kur flisni me ta. Thjesht drejtojeni gishtin tek objektet për të cilat po flisni. Kjo do ta bëjë më të lehtë për fëmijën të kuptojë se për çfarë pyetja dhe ata shpejt do të mësojnë fjalë të reja. Ju gjithashtu mund t’u kërkoni prej tyre të tregojnë me gisht një objekt që e emërtoni.