Kur Dëgjon Zërin e Nënës në Telefon të Ngushëllon Njëlloj si Përqafimi i Saj, e Thotë Studimi…

Dashuria e një nëne është një forcë që shëron gjithçka nga gjunjët e gërvishtur deri te zemrat e thyera. Mund të qetësojë çdo dhimbje dhe na ndihmon të përballojmë të gjitha problemet tona.

Por ka prova që fuqia e saj mund të shkojë edhe më larg se kaq. Shkencëtarët besojnë se edhe nëse nëna juaj jeton mijëra milje larg, ajo mund të zvogëlojë nivelet e stresit me aq lehtësi.

Ne mësuam për këtë fuqi të zërit të një nëne dhe është kaq e mahnitshme sa nuk mund të rrimë pa i ndarë rezultatet me ju.

Nuk ka rëndësi se sa larg ndodhet nëna juaj

Për të testuar idenë, studiuesit vëzhguan 61 nëna dhe vajzat e tyre që ishin midis moshës 7 dhe 12 vjeç. Fëmijëve iu kërkua të merrnin pjesë në të folurit në publik dhe të zgjidhnin detyrat e matematikës para të huajve. Këto aktivitete duhej të rrisnin nivelin e tyre të kortizolit dhe rrahjen e zemrës.

Pasi mbaroi ky hap, vajzat u ndanë në 3 grupe. Pjesa e parë e vajzave u ribashkuan me nënat e tyre, grupi i dytë bisedoi me nënat e tyre përmes telefonit, dhe grupi i tretë shikoi një video që neutralizonte emocionet.

Rezulton se vajzat që flisnin me nënat e tyre përmes telefonave shfaqën pothuajse të njëjtat nivele të kortizolit si vajzat që kaluan kohë fizike me nënat. Për më tepër, shkencëtarët vunë në dukje se hormoni i dashurisë, oksitocina, gjithashtu u ngrit në nivele të ngjashme në të dy grupet, por pothuajse nuk u rrit aspak tek ato që e shikuan videon.

Zëri i nënës na zgjon më mirë sesa një alarm.

© Depositphotos.com

Ne e dimë që zëri i një nëne ka një efekt qetësues, por më shumë hulumtime kanë treguar që ai gjithashtu mund të paralajmërojë fëmijët ndaj rreziqeve të mundshme, edhe nëse ata janë në gjumë (dhe madje nëse është vetëm një regjistrim i zërit të nënës së tyre).

Një studim tjetër me 176 fëmijë të moshës 5 deri në 12 vjeç, shqyrtoi se cili lloj alarmi do të ishte më i miri për t’i zgjuar ata në rast zjarri. Shkencëtarët testuan 4 alarme – 3 prej të cilëve shfaqnin zërat e nënave të fëmijëve, dhe tjetri ishte një alarm i zakonshëm tymi.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

U zbulua se zërat e ëmbël të nënave të tyre funksionuan shumë më mirë sesa alarmi. Sipas rezultateve, një fëmijë që flinte kishte rreth 3 herë më shumë gjasa të zgjohej pasi të dëgjonte një nga alarmet e zërit. Zëri i nënës së tyre ishte në gjendje të zgjonte 86-91% të fëmijëve, 84-86% e të cilëve dolën nga dhoma. Në krahasim me tingullin e alarmit i cili zgjoi 53% të fëmijëve, 51% e të cilëve shpëtuan.

Për më tepër, studimi gjithashtu shqyrtoi sasinë e kohës që iu desh fëmijëve për t’u larguar nga dhoma, pasi në jetën reale, edhe sekondat mund të bëjnë ndryshime. Ai tregoi se koha mesatare e arratisjes për alarmin ishte 282 sekonda, krahasuar me 18–28 sekonda me atë të zërit.

Bonus: Zëri i një nëne mund të ndihmojë në shërimin nga lëndimet e rënda të trurit.

© Room / Element Pictures

Kishte gjithashtu studime që ekzaminuan fuqinë shëruese të zërit të një nëne për pacientët në gjendje kome. Ryan Schroeder, një student 21-vjeçar në kolegjit, u përplas në një aksident automobilistik duke rënë në gjendje kome. Ai pati një dëmtim të rëndë të trurit dhe, pas një muaji, ai nuk ishte në gjendje të ndiqte komandat ose të bënte lëvizje të qëllimshme. Sytë e tij ishin të hapur, por ai nuk dukej se ishte në dijeni për mjedisin përreth tij.

Pas 3 javësh kur dëgjoi regjistrimet e zërave të nënës, babait dhe motrës së tij, ai filloi t’u përgjigjej stimujve të jashtëm. Dhe një vit më vonë, Schroeder ishte në gjendje të shëtiste me ndihmë, t’u shkruante miqve dhe të lante dhëmbët. Nuk është saktësisht e mundur të thuhet nëse kjo ishte një rastësi, apo pretendimi se vetëm zëri i nënës së tij ndihmoi, pasi anëtarët e tjerë të familjes morën pjesë në eksperiment.

Por kush e di, mbase ishte nëna e tij që luajti rolin kryesor në këtë rikuperim.

© Anywhere but Here / Twentieth Century Fox Film Corporation

Ky artikull dëshmon se nënat janë të afta për pothuajse gjithçka. Shpresojmë që nuk do të keni kurrë nevojë të testoni rezultatet e 2 studimeve të fundit. Por nëse ndjeheni të stresuar, ju e dini se çfarë të bëni – në vend që të caktoni një orar për masazh ose të hani një fetë tortë, mund të dëshironi thjesht të merrni në telefon nënën tuaj të dashur.

A jeni dakord që zëri i nënës të ketë një lloj superfuqie? Si ndiheni kur flisni me nënën tuaj?