Mënyrat që Partnerët Mbizotërues Përdorin për të Kontrolluar Lidhjen Tuaj

Manipulimi psikologjik në marrëdhënie është një mënyrë për të treguar fuqi dhe kontroll mbi një person tjetër. Ju mund ta mësoni, parandaloni dhe ndaloni atë nëse nuk doni të jeni viktimë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të dini se duhet të jeni të kujdesshëm dhe të sjellshëm, sepse nuk ka kuptim ta përkeqësoni situatën dhe të prishni marrëdhënien tuaj.

Ne na duhet një komunikim i shëndetshëm dhe i ekuilibruar. Në këtë artikull, ju mund të gjeni 8 forma të fshehura të manipulimit dhe mënyrat për t’i shmangur ato.

Ata ju mposhtin me faktet dhe statistikat e tyre personale.

Quhet “ngacmim intelektual”. Me fjalë të thjeshta, partneri juaj mund t’ju “furnizojë” çdo ditë me shumë informacione interesante dhe të tregojë njohuritë dhe aftësitë e tyre. Në këtë situatë, mund të ndjeheni budallenj nëse nuk dini si të mbroheni.

Si ta shmangni atë:

 • Para së gjithash, duhet të kuptoni se mbase partneri juaj është i mirë në disa fusha, por ju mund të jeni të mrekullueshëm në të tjera.
 • Sugjeroni të flisni për diçka që keni të përbashkët.
 • Mos lejoni askënd t’ju  thotë se jeni budalla. Kërkoni respekt, por bëjeni atë në një mënyrë të qetë dhe të sjellshme.

Ata ju thonë se janë të lumtur me ju, megjithatë, kjo do të thotë të lini mënjanë ato që dëshironi me të vërtetë.

“Po, unë jam i lumtur që u takuam me miqtë e tu, por u mërzita pak.” Kjo lloj frazë është një mënyrë për t’ju bërë të ndiheni fajtorë.

Manipuluesit gjithmonë përpiqen të tregojnë se ata po bëjnë punën më të mirë dhe ju thjesht nuk e shihni atë ose nuk e vlerësoni atë.

Si ta shmangni atë:

 • Përqendrohuni te manipuluesi, jo te faji juaj. Ju mund të bëni një pyetje si, “Vërtet pret që unë të …?” Ose “A po më pyet apo po më tregon?”
 • Mos harroni se keni të drejtë të jeni të lumtur.

Ata nuk ju japin kohë për të vendosur.

Duket se ju keni një zgjedhje, por në të vërtetë nuk e bëni. Është diçka urgjente për t’u bërë, përndryshe, partneri juaj do të shqetësohet. Kjo situatë mund të ndodhë shpesh.

Si ta shmangni atë:

1. Mos harroni se keni kufijtë tuaj personal.

2. Pyetni partnerin tuaj, “A ju duket e drejtë ajo që doni nga unë?”

3. Nuk ka nevojë të shpjegoni veten me shumë fjalë nëse nuk mund të bëni diçka tani. Ju mund të thoni që e doni bashkëshortin tuaj, por tani ka gjëra të tjera të rëndësishme për të bërë, ndërsa ende mbani në mend dëshirat e tyre.

Humori negativ gjithashtu mund të jetë manipulim.

Ekziston një lloj manipuluesi që pëlqen të bëjë vërejtje kritike dhe shaka qesharake që mund t’ju poshtërojnë. Sarkazma në jetën e përditshme nga i dashuri juaj ngadalë mund të ju kthejë në një bombë të shpejtë kohe.

Si ta shmangni atë:

1. Mos e ushqeni manipuluesin me lot. Qëndroni i freskët.

2. Mundohuni ta injoroni atë.

3. Përgjigjuni me kënaqësi, jo me një ton zëri të zemëruar.

Ata ju bëjnë të besoni se ju doni pikërisht atë që ata dëshirojnë.

Në këtë rast nuk ka vend për kompromise sepse e vetmja gjë që mund të bëni është të përpiqeni të mos ofendoni partnerin tuaj. Vetëm dëshirat e tyre janë të rëndësishme, kështu që ju sakrifikoni tuajat.

Si ta shmangni atë:

 • Para së gjithash, përpiquni të analizoni nëse dëshirat tuaja vërtet po pranohen. Ndoshta ju doni diçka tjetër.
 • Mos kini frikë t’i thoni partnerit tuaj se keni plane të tjera ose një mendim tjetër, por gjithmonë ka një mënyrë të këndshme për të bërë kompromise në mënyrë që askush të mos ndjehet i fyer.

Heshtja kur ka një problem

Heshtja mund të jetë një formë e manipulimit pasiv. Nëse keni një grindje dhe partneri juaj nuk u përgjigjet mesazheve ose thirrjeve tuaja, edhe nëse jetoni së bashku, ata nuk duan të flasin.

Si ta shmangni atë:

 • Mos e ngatërroni heshtjen me drojën.
 • Mundohuni të zbuloni ndjenjat e partnerit tuaj. Mund t’u thoni atyre këto fjalë: “Ndoshta keni frikë të flisni ose ndjeheni të humbur, por unë ndjehem njësoj. Unë mendoj se është më mirë nëse komunikojmë dhe zgjidhim problemin. “

Partneri juaj po përpiqet t’ju detyrojë.

Detyrimi është një shprehje e mbizotërimit. Mund të fillojë me gjëra të vogla dhe pastaj ngadalë të rritet si një top dëbore nëse ju e lejoni këtë. Për shembull, partneri juaj mund t’ju tregojë se çfarë duhet të vishni. Mund të fillojë me një koment në lidhje me atë se si ju dukeni kur vishni xhinse dhe përfundojnë me një kërkesë të tillë që nuk ka vend në garderobën tuaj tuaja për streçe dhe funde të shkurtra.

Si ta shmangni atë:

 • Duhet ta kuptoni menjëherë dhe të ndaloni sjelljen abuzive që në fillim.
 • Për të ndërtuar kufij të shëndetshëm, mund të këshilloheni me një psikolog.
 • Është më mirë të mos përgjigjemi me agresion.

Agresioni pasiv kur nuk kanë të drejtë

Ju mund të grindeni kur papritmas partneri juaj, në vend që të bëje një bisedë konstruktive me ju, mund të thotë me ironi, “Po, e sigurt. Ju jeni thjesht gjithmonë e përsosur dhe ke të drejtë! “Kjo është një formë e agresionit pasiv dhe ju lë të mos dini si t’i përgjigjeni.

Një person i cili është pasivo-agresiv duhet të bëjë që të tjerët të mos ndjehen rehat ose të bëhen memecë.

Si ta shmangni atë:

 • Pyesni personin manipulues nëse mund t’ju tregojë direkt atë që dëshiron.
 • Përgjigjuni me humor por jo me sarkazëm.
 • Jini të drejtpërdrejtë, të qartë dhe të sinqertë.