Një Metodë e Thjeshtë për t’ua Hequr Llastimin e Kotë Fëmijëve

©depositphotos

Fëmijët jenë fëmijë dhe ndonjëherë, ata zemërohen. Sipas Qendrës së Studimit të Fëmijëve të Mjekësisë në Yale, është mirë që një fëmijë më i vogël se 4 vjeç të ketë episode zemërimi me të qara deri në 9 herë në javë për 5-10 minuta.

Por nuk do të thotë që nuk mund të bëni asgjë në lidhje me këtë. Dhe të mendoni se nuk ju duhet të mësoni teknika të veçanta të menaxhimit të zemërimit, por një rregull i thjeshtë mund të bëjë një ndryshim të madh.

Ne gjetëm një metodë të thjeshtë që mund t’ju kursejë juve dhe fëmijës tuaj shumë nerva, dhe do ta ndajmë atë me ju.

Metoda mund të ndihmojë për hatërmbetjet e panevojshme.

Fëmijët shpesh zemërohen dhe mund të mendojnë se të rriturit i kanë ofenduar ata me qëllim kur në të vërtetë nuk do të thotë fare. Kjo mund të shihet, për shembull, kur një prind nuk ka qenë në gjendje të dëgjojë ato që ka thënë një fëmijë sepse ishin të zënë ose nuk u kushtuan vëmendje.

Prandaj, nëse fëmijët mësojnë të sillen me edukatë me të rriturit në lidhje me nevojat dhe dëshirat e tyre (të folurit është një mjet i mrekullueshëm), ata bëjnë një hap të madh në zhvillimin e aftësive të tyre të komunikimit.

Nëse ndjeni zemërim, pakënaqësi ose zhgënjim si rezultat i sjelljes së dikujt, pyesni veten: a i ke thënë këtij personi që doje apo nuk doje diçka? A ka personi ndonjë të dhënë që nuk jeni i kënaqur?

Fraza e parë është një kërkesë e sjellshme.

Është më e lehtë për ta kuptuar këtë metodë përmes një situate specifike. Për shembull, fëmija juaj mund të pyesë, me zemërim, “Pse nuk më ofrove lëng portokalli?” Me qetësi tregojini fëmijës se kjo është fraza e tretë dhe se ato duhet të fillojnë me të paren. Duhet të tingëllojë kështu: “të lutem më jep pak lëng portokalli.” Dhe na besoni, do të zgjidhë një numër të madh situatash menjëherë.

Fëmija duhet të sigurohet që është dëgjuar dhe kuptuar saktë.

Nëse fraza e parë nuk kishte ndonjë efekt, duhet të siguroheni që personi ju ka dëgjuar tamam dhe e ka kuptuar kërkesën tuaj, dhe në mënyrë ideale, ata duhet të reagojnë me një përgjigje.

Fraza e dytë tingëllon e tillë: “Më falni, thashë që desha pak lëng portokalli. Mbase nuk më dëgjove ”. Mundësia për të marrë lëng portokalli në këtë pikë bëhet pothuajse absolute.

Nëse fëmija ende nuk ka marrë një përgjigje, ata mund të shprehin pakënaqësi.

Dhe nëse për ndonjë arsye fëmija ende nuk ka marrë një përgjigje ose reagim ndaj 2 frazave të para, ata mund të shprehin indinjatën dhe konfuzionin. Ata gjithashtu mund ta njoftojnë personin (sa më me edukatë të jetë e mundur) se nuk janë dëgjuar. Por ka shumë të ngjarë se kjo frazë e tretë nuk do të jetë e nevojshme.

Fëmijët tuaj do t’ju falënderojnë për këtë rregull sepse të mësuarit për t’i njoftuar të tjerët për nevojat tuaja në një mënyrë të sjellshme është në të vërtetë një nga aftësitë më thelbësore të komunikimit që ata mund të zhvillojnë.