Një Psikiatër i Njohur Shkroi 10 Rregullat e Një Personi të Lumtur 

©Wikimedia Commons

Barrierat psikologjike, një mentalitet negativ dhe një mendje e ngushtë nuk na lejojnë të jetojmë jetë të lumtur.

Për ta thyer këtë rreth vicioz, shumë njerëz lexonin libra klasikë, fantashkencë dhe libra fetarë.

Një psikiatër i famshëm, Mikhail Efimovich Litvak, shkroi një libër ku ai përshkruan, sipas tij, pengesat psikologjike, më të zakonshme, që nuk na lejojnë të jetojmë një jetë të lumtur dhe të shëndetshme.

Ne kemi zgjedhur 10 prej tyre. Ju mund të mendoni për këto ndërsa jeni duke i dhënë makinës ose sa herë që keni pak kohë të lirë për të endur mendjen tuaj.

Lumturia është vetëm një efekt anësor i një jete të organizuar siç duhet.

Lumturia, gëzimi dhe suksesi, siç tha psikiatri Viktor Frankl, janë vetëm efekte anësore të një jete të mirëorganizuar. Ju duhet të bëni gjëra që ju bëjnë të përjetoni dhe të arrini këto ndjesi dhe gjendje.

Sidoqoftë, ata që kanë për qëllim arritjen e këtyre “efekteve anësore” nuk do t’i arrijnë kurrë ato pasi këto gjëra nuk janë diçka që thjesht ju merrni dhe duhet ta mbani.

Kur flisni me një person, mos harroni se ata gjithashtu kanë një mendim të lartë për veten e tyre. Ashtu si ju.

Ju kurrë nuk duhet të harroni se dikush me të cilin po flisni është gjithashtu një person. Ata gjithashtu kanë pikëpamjet e tyre dhe arsyet e tyre për të pasur pikëpamje të tilla.

Çdo person që takoni po lufton në një betejë për të cilën ju nuk dini asgjë. Ju gjithmonë duhet t’i respektoni njerëzit e tjerë.

Si mund të të ndihmojë dikush nëse nuk bën asgjë vetë?

Fjalët janë të padepërtueshme. Një person përcaktohet gjithmonë nga veprimet e veta. Askush nuk do t’ju ndihmojë nëse vazhdoni të silleni përreth dhe t’u thoni njerëzve të tjerë se do të shkruani një libër. E pra, seriozisht, e si mund t’ju ndihmojë dikush nëse nuk e keni filluar procesin?

Megjithatë, kur vendosni përfundimisht të shkruani një libër dhe ta dërgoni kopjen tek një redaktor, gjithmonë mund të gjeni njerëz që janë të gatshëm t’ju ndihmojnë dhe t’ju mbështesin. Puna juaj do të jetë diçka e vërtetë, kështu që do të ketë një shans për t’ju mbështetur dhe jo vetëm me fjalë.

Bëhuni të suksesshëm dhe të gjitha ndjenjat e vështira do të zhduken.

Shumë grindje përbrenda formohen për shkak të të qenët të pakënaqur me veten. Ndonjëherë, kemi një ndjenjë të keqe ndaj dikujt dhe mendojmë se i vetmi person që mund ta rregullojë këtë është ai me të cilin jemi të mërzitur.

Megjithatë, ky mekanizëm funksionon ndryshe. Një student i Mikhail Litvak-it një herë tha, “Suksesi im i mposhti paragjykimet e mia.” Kjo është absolutisht e vërtetë.

Filloni të bëni atë që doni dhe bëhuni të suksesshëm në të. Ju as që do ta vini re edhe momentin kur të gjitha zëmërimet tuaja zhduken.

A doni ta shihni armikun tuaj më të madh? Shikohuni në pasqyrë!

Shumë njerëz luftojnë me demonët e njerëzve të tjerë, ndërsa duhet të jenë duke luftuar me të vetët. Dhe i vetmi armik i vërtetë që kemi jemi vetë ne. Ju nuk mund të dilni nga kjo situatë pa thyer pengesat që nuk ju lejojnë të rriteni dhe të zhvilloheni.

Në parim, ne ekzistojmë brenda kufijve shumë të rreptë që shoqëria krijoi me edukimin që morëm si fëmijë. Ne i marrim këto rregulla si të mirëqena, i besojmë, por ata na marrin shumë energji.

E gjithë psikologjia moderne po kërkon një mënyrë për t’i luftuar këto. Ndonjëherë, njerëzit madje bëhen keq duke u përpjekur për t’i luftuar. Sidoqoftë, shumicën e kohës nuk e vërejmë se po luftojmë.

Kur të jeni gati për t’u takuar ballë për ballë, ky do të jetë armiku i fundit që do të hasni.

Kërkoni rrugën e duhur në vend të rrugës së drejtë. Rruga e drejtë nuk mund të jetë gjithmonë e duhura.

Le të imagjinojmë se ju jeni në katin e 30 dhe ju duhet të zbrisni. Mënyra më e shpejtë është nëpërmjet dritares. Megjithatë, ky ndoshta do të jetë momenti kur udhëtimi juaj përfundon.

Zgjedhja më e mençur do të ishte të kërkoni për një ashensor, ose të paktën shkallët, edhe nëse ndërtesa është e errët dhe është e vështirë të gjesh diçka brenda.

Përveç kësaj, mund të imagjinoni se një person që zgjedh rrugën e drejtë në vend të së duhurës, duket më shumë si një mizë që përpiqet të kalojë tek dritarja, edhe pse shumë më shpejt mund të kalojë përmes derës së hapur.

Kur një person nuk ka një qëllim, ata nuk shohin asgjë. Qëllimi mpreh vizionin.

A e keni vënë re ndonjëherë se kur keni nevojë për të blerë diçka, për shembull, diçka për kopshtin e gjyshes tuaj, ju filloni t’i vini re këto gjëra absolutisht kudo? Dhe edhe kur nuk keni më nevojë për këtë gjë, ju kuptoni se po e kërkoni akoma.

E njëjta gjë vlen për qëllimet tuaja. Vëmendja juaj është e kufizuar dhe ju mund të vini re vetëm gjërat që ju nevojiten. Qëllimi është i ngjashëm me vendosjen e fokusit në një aparat fotografik: nëse e vendosni gabim, nuk do të shihni se çfarë ju doni në të vërtetë.

Nëse doni t’i vërtetoni diçka dikujt, kjo do të thotë që jetoni për atë person.

Nëse dëshironi të jeni të lumtur, mos u përpiqni të provoni se keni të drejtë.

Mendoni për thelbin e çdo prove: është një përpjekje për të provuar të ndryshoni mendimin e dikujt për diçka.

Por pse të keni nevojë për këtë? Rezulton se mendimi i tyre është shumë më i rëndësishëm se sa juaji nëse po përpiqeni për ta ndryshuar atë. Nëse jetoni, jetoni për vete, nuk ka asnjë arsye që të përpiqesni të dëshmoni asgjë për askënd.

Aftësia për të dashur dhe për të pranuar vetminë është një shenjë e një personi emocionalisht të pjekur. Ne i bëjmë gjërat më mirë kur jemi vetëm.

Vetëm njerëzit që e urrejnë veten nuk mund të qëndrojnë vetëm. Ata përpiqen të bashkohen me një grup njerëzish duke menduar se do t’i bëjë ata të ndihen më mirë.

Një person i cili është mendërisht i pjekur e përdor kohën për vetë-zhvillim dhe mbledh informacione për t’i ndarë me njerëzit e tjerë më vonë.

Pjesa e rëndësishme e çdo komunikimi nuk është vetëm marrja, por edhe dhënia e diçkaje që mund të jetë interesante për njerëzit e tjerë.

Mikhail Litvak i pyet të gjithë ata që i pëlqen librat e tij, “Sa njerëz ishin me mua ndërsa i shkruaja?”

Lumturi është kur ajo që doni, mundeni dhe ju duhet është e njëjta gjë.

Njerëzit shpesh ndahen në këto 3 drejtime: duhet, por nuk duan; duan, por nuk munden dhe kështu me radhë. E vetmja gjë që një person duhet të bëjë është që të zhvillohet vetë. Pjesa tjetër është ekstra.

Gjërat që dëshironi të bëni duhet të rregullohen nga gjërat që duhet të bëni, të tilla si vetë-zhvillimi. Dhe ajo çfarë mund të bëni është një forcë që lëviz të gjithë sistemin.

Mikhail Litvak rekomandon që të bëhet një listë e gjërave bazuar në 3 drejtimet për të renditur qëllimet dhe vlerat tuaja si duhet.