Pse na Vjen për të Qeshur në Situata Serioze dhe 6 Mënyra për ta Ndaluar Këtë

©Depositphotos.com

E qeshura nervoze në të vërtetë nuk është aspak e qeshur.

Por kur kjo ndodh dhe ne qeshim gjatë një ngjarje traumatike ose një momenti serioz, ne fillojmë të fundosemi në konfuzion dhe siklet. Për fat të mirë, edhe nëse këto qeshje duken të pakontrollueshme, ka disa mënyra për t’i parandaluar ose të paktën t’i fshehni ato.

Ne mund të kemi pasur disa të qeshura fatkeqe gjatë momenteve serioze dhe padyshim që nuk është një gjë e bukur, kështu që ne duam t’ju kursejmë nga përvoja e çuditshme duke ju dhënë disa këshilla.

Është një reagim emocional.

Nëse qeshni gjatë një situate të papërshtatshme, nuk do të thotë se jeni një person i keq. Në fakt, ne madje mund të shkojmë deri aty sa të themi se kjo nuk është e qeshur e vërtetë sepse është thjesht një rezultat i mekanizmit mbrojtës të trupit në mënyrë që të zvogëlojë ankthin, konfuzionin, stresin dhe shqetësimin që po përjetoni në atë moment.

Në një farë mënyre, e qeshura largon vëmendjen tonë nga trauma dhe dhimbja duke çliruar reagime pozitive. Na ndihmon gjithashtu të luftojmë të gjitha emocionet që po përjetojmë dhe që mund të na bëjnë të prekshëm ose të dobët.

Lëpini ose kafshoni buzët.

©Depositphotos.com

Mundohuni të mendoni për një sjellje që mund ta zëvendësoni me të qeshurën. Disa shembuj që ju mund t’i gjeni të dobishëm janë: lëpirja e buzëve, tundja me kokë, frymëmarrje të thella, etj. Ju gjithashtu mund të kafshoni pjesën e brendshme të faqes ose buzëve.

Klikoni në një stilolaps.

©Depositphotos.com

E qeshura nervore nuk ndodh vetëm gjatë situatave ku përfshihet pikëllimi, madje mund të ndodhë edhe gjatë një momenti serioz në punë. Kjo mund të komplikojë gjërat, dhe mënyra më e mirë që mund të bëni për të bllokuar të qeshurën tuaj është të klikoni në një stilolaps. Përqendrohuni në klikimin në mënyrë që mendimet tuaja të largohen nga të qeshurat.

Qeshni kur të largoheni.

©Depositphotos.com

E qeshura mund të jetë ilaç i mirë, por ta bësh atë para njerëzve që po përjetojnë një hidhërim nuk është e përshtatshme. Kurseni veten nga ngathtësia duke e çliruar të qeshurën ndërsa largoheni, duke u përpjekur ta fshehni sa më shumë që të jetë e mundur. Ju gjithashtu mund të justifikoni veten dhe të shkoni në tualet ose të veproni sikur keni harruar diçka në makinën tuaj dhe të thoni se duhet të shkoni ta merrni.

Përqendrohuni tek një ngjyrë në dhomë.

©Depositphotos.com

Një mënyrë për të larguar mendimet tuaja nga e qeshura është duke zhvendosur fokusin tuaj në diçka krejt tjetër. Për shembull, mendoni për një ngjyrë dhe filloni të kërkoni nëpër dhomë për ta gjetur. Tani, shikoni sa herë shfaqet kjo ngjyrë. Edhe pse është një qëllim i vogël, ai do t’i drejtojë emocionet tuaja në diçka tjetër dhe ju mund të jeni në gjendje të gëlltisni të qeshurat tuaja.

Këndojini një këngë vetes.

©Depositphotos.com

Mund të jetë çdo këngë, madje edhe “ABC-ja”. Recitimi i tekstit të një kënge është një mënyrë praktike për të larguar mendimet tuaja nga emocionet tuaja dhe për të zvogëluar dëshirën për të qeshur.

Përveç të kënduarit, mund të provoni të bëni tabela të shumëzimit në kokën tuaj ose madje të imagjinoni sikur bëni një pizza. Mendoni për çdo hap që do të ndërmerrni për ta bërë atë (si gatimi i brumit). Qëllimi është të tërhiqni vëmendjen tuaj nga e qeshura nervore.

Shtyni ajrin me buzë të mbyllura.

©Depositphotos.com

Teknikat e frymëmarrjes mund të ndihmojnë në të vërtetë për të parandaluar një të qeshur. Thjesht mbyllni buzët fort dhe mbyllni veshët me gishta. Tani përpiquni të nxirrni ajrin nga goja juaj dhe do të ndiheni sikur ajri është gati të shpërthejë nga buzët tuaja. Dëshira për të qeshur mund të zhduket ndërsa ndjeni presionin në gojë.