Pse të Festosh Ditëlindjet e Fëmijëve është Kaq e Rëndësishme…

Kur ditëlindja e një fëmije afrohet, disa prindër shpesh entuziazmohen dhe përgatiten paraprakisht për të festuar këtë rast. Por ka edhe prindër që preferojnë të kursejnë të gjitha shpenzimet e nevojshme për një feste për ditëlindjen dhe vendosin të mos bëjnë fare një festë të tillë. Bërja e kësaj mund të jetë kundërproduktive.

Ne dëshirojmë të ndajmë me ju këtë artikull që flet për rëndësinë e festimit të ditëlindjes së të vegjëlve dhe inkurajon prindërit që të mos e harrojnë ndjenjën e tyre të gëzimit.

Të bësh apo të mos bësh një festë

Po, gjithçka ka ndryshuar. Ajo që e konsideronim një festë të thjeshtë për ditëlindjen, tani është bërë zhvillimi i një feste të tërë, me mbi 50 të ftuar, tryeza të personalizuara me karamele dhe dekorime të shtrenjta që ndoshta do të përfundojnë në plehra. Sidoqoftë, Dr. Jacqueline Woolley mbron rëndësinë e festimit të ditëlindjeve në një mënyrë kuptimplote, pasi fëmijët, kur rriten, kërkojnë shpjegime për ngjarje personale.

Rëndësia e festimit të një ditëlindjeje

Dr Woolley kreu një studim për konceptet e moshës dhe ditëlindjeve te fëmijët e vegjël. Për hulumtimin u morën në pyetje 99 fëmijë amerikanë midis moshës 3 dhe 5 vjeç. Procedura ishte e thjeshtë, pasi të gjithë u prezantuan me të njëjtin skenar: 3 fëmijë 2-vjeçar ishin gati të mbushnin 3 vjeç.

I pari bëri një festë, i dyti jo, dhe i treti kishte një festë, por në 2 pjesë. Vullnetarëve iu kërkua që të tregojnë se sa vjeç do të ishte çdo fëmijë. Rezultatet zbuluan se shumë prej tyre thanë se ai që nuk kishte bërë një festë ishte akoma 2 vjeç, dhe se ai që kishte festë me 2 pjesë do të ishte 4 vjeç.

Më shumë se thjesht matematikë …

Testet e doktor Woolley zbuluan se, për fëmijët në moshë parashkollore, përvoja vjetore e ndryshimit në dukje të papritur nga një vit në tjetrin ka një rëndësi të madhe: pasi nuk ka ndonjë shkak të dukshëm ose të menjëhershëm fizik, si me llojet e tjera të ndryshimeve, fëmijët e konsiderojnë një festë për ditëlindje si një ngjarje që ndodh rregullisht, duke treguar rritjen.

Përparësitë e festimit të një ditëlindjeje, sipas psikologjisë së zhvillimit

Dr Woolley beson se nëse për një 4-vjeçar, qëllimi i një feste është të mbushë 5 vjeç, atëherë festimi është i duhuri. Kështu që prindërit mund të marrin parasysh avantazhet e mëposhtme të këtyre ngjarjeve:

  • Ato ngrenë vetëvlerësimin e tyre. Kur një fëmijë ndihet i gëzuar, ata gjithashtu ndjehen të dashur dhe domethënës në rolin e tyre familjar. Ditëlindja e tyre bëhet e rëndësishme në jetën e prindërve të tyre.
  • Ato forcojnë lidhjet familjare. Të kesh tradita familjare është pozitive. Pavarësisht se sa e madhe është festa, ajo çfarë është e rëndësishme, është ndjenja e të qenurit së bashku për të festuar diçka të veçantë.
  • Ata vendosin marrëdhënie shoqërore. Duke ftuar disa miq, gjyshër ose gjithë familjen në një ditëlindje ndihmon fëmijën të lidhet më mirë përmes ndjenjave të shoqërimit dhe mirësisë.
  • Ata krijojnë kujtime pozitive. Një studim i kujtimeve parashkollore thotë se shumica e kujtimeve të fëmijërisë nuk janë me të vërtetë kujtime, por përkundrazi një kujtim i krijuar nga shumë të dhëna të mbledhura nga burime të ndryshme në një mënyrë të pavetëdijshme, si ndjesi, erë dhe muzikë. Pra, krijimi i kujtimeve nga një festë mund të jetë diçka me kuptim.
  • I ndihmon ata të kenë një perceptim të kohës. Fëmijët nuk janë të vetëdijshëm për rritjen e tyre. Kjo është arsyeja pse ditëlindjet janë një mënyrë e shkëlqyeshme për ta të zbulojnë procesin e rritjes.

Festimi jo domosdoshmërisht duhet të jetë i dukshëm.

Disa prindër mund të ndjejnë presion për të festuar ditëlindjen e fëmijës së tyre. Sidoqoftë, festimi i një viti tjetër të jetës së fëmijës tuaj nuk ka pse të jetë i tepruar. Fëmijët janë më të motivuar ose të entuziazmuar nga festimet ku vlerësohen nevojat e tyre emocionale, dhe ku ndjehen të dashur. Pra, thjesht të ndizni një qiri dhe të blini një tortë mund të jetë një festë në vetvete.

Ajo që është e rëndësishme nuk është torta më e sofistikuar e ditëlindjes, dhe as dhurata më e shtrenjtë nga dyqani më prestigjioz, por ngrohtësia e mjedisit në të cilin fëmija ndihet i përfshirë, i sigurt dhe i dashur.