Psikologët Shpjeguan 7 Arsyet Pse Qëndrimi Miq me ish të Dashurit Nuk është Ide e Mirë

©depositphotos

Nëse keni dyshime a duhet të qëndroni miq me ish-in tuaj apo jo, ky studim, i udhëhequr nga psikologë, do t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë pse nuk është një ide e mirë për ta bërë.

Ne duam t’ju ndihmojmë të kuptoni më mirë dobësitë e të mbeturit miq me ish-partnerin tuaj.

Ju nuk mund të fikni ndjenjat papritmas.

© How I Met Your Mother / 20th Century Fox © How I Met Your Mother / 20th Century Fox

Sipas Nina Atwood, një autore e famshme, njerëzit zakonisht mbesin miq me ish-et e tyre sepse nuk duan të mbarojnë gjërat ashpër dhe të përballen me një jetë pa një person që do të thoshte aq shumë për ta. Njerëzit supozojnë se mbetja miq me një ish do ta bëjë më të lehtë dhe zbutur goditjen e ndarjes, por këtu gabojnë.

Është e natyrshme të mos doni të humbni plotësisht një person kaq të rëndësishëm në jetën tuaj, por lidhja me ta pas ndarjes praktikisht do ta bëjë të pamundur të fshini ndjenjat që keni për ta.

Pasi të filloni të ndiheni rehat në shoqërinë e njëri-tjetrit përsëri, ju do të lëshoni roje tuaj dhe ato ndjenja romantike mund të kthehen edhe një herë.

Do të jetë më e vështirë për ju të ecni përpara.

Të qenit rreth ish-it tuaj, do ta bëjë më të vështirë për të larguar ndjenjat e humbjes dhe keqardhjes. Me fjalë të tjera, me siguri do të përjetoni ndjenja të përziera që do ta bëjnë procesin më të vështirë për ju. Pas një ndarje, njerëzve u duhet kohë për t’u shëruar dhe thjesht për të reflektuar në marrëdhënie, dhe kjo do të bëhet shumë më e vështirë nëse ata janë nën shoqërinë e ish-të tyre gjatë gjithë kohës.

Ndonjëherë pas një ndarje, ju nuk mund t’i shihni gjërat qartë dhe duhet t’i jepni vetes kohë për të rikuperuar dhe kuptuar më mirë gjërat që ju kanë ndodhur, dhe të keni ish-in tuaj në jetën tuaj do t’i bëjë gjërat më të vështira se ato që janë tashmë.

Ish-i juaj mund të jetë akoma i dashuruar me ju.

 

Kur një çift ndahen, zakonisht nuk është një vendim i ndërsjellë. Shumicën e kohës, dikush lihet në marrëdhënie dhe zakonisht është personi që lihet që dëshiron të kthehet së bashku. Ky nuk është domosdoshmërisht rasti, por në të njëjtën mënyrë, dikush mund të shpresojë të rishfaqë zjarrin e marrëdhënies romantike edhe një herë, sepse ata ende kanë ndjenja për tjetrin.

Le të jemi të sinqertë, kimia midis jush është aty, edhe pse mund të digjet në atë moment. Por të dilni së bashku dhe të pini një pije ose 2 do t’i përzieni gjërat, dhe kjo mund ta lërë personin tjetër me një ndjenjë të rremë shprese për t’u rikthyer së bashku, gjë që nuk do të mbarojë kurrë.

Mund të çojë në pikëpyetje.

© New Girl / 20th Century Fox © New Girl / 20th Century Fox

Pas një ndarje, gjithmonë do të jetë ajo ndjenjë e vazhdueshme që do t’ju bëjë të dyshoni nëse keni marrë vendimin e duhur për ndarjen me një person. Dhe varja nga ish-i juaj do të të bëjë më të hutuar për të. Fakti që në radhë të parë u tërhoqët fizikisht nga njëri-tjetri, padyshim që do të çojë në një marrëdhënie përsëri-përsëri.

Një marrëdhënie e përsëritur do të thotë që njëri nga partnerët është shumë i pasigurt nëse dëshiron të jetë me ju apo jo. Vetëm mbani në mend se nëse dikush me të vërtetë dëshiron të jetë me ju, prishja nuk do të ishte kurrë një mundësi.

Të dalurit si miq do të jetë e dhimbshme.

© The Big Bang Theory / Warner Bros © The Big Bang Theory / Warner Bros

Le ta pranojmë, askujt nuk i pëlqen të shohë nga rreshti i parë kur ish-i i tyre po gjen një dashuri të re dhe po fillon një marrëdhënie të re romantike. Por nëse vendosni të mbeteni miq me personin me të cilin dikur ishit romantikë, përgatituni të përballeni me këto lloj situatash që gjithmonë do të jenë të vështira dhe të dhimbshme për tu parë.

Aq sa nuk duam ta pranojmë, të dhemb të shohesh partnerin e mëparshëm të lëvizë dhe të gjejë një dashuri të re. Me të vërtetë ta shpif kur ata janë të dashuruar me dikë tjetër, dhe nëse dëshiron të luash sikur nuk ju intereson apo jo, dhemb të shohësh ish-in duke ia dalë më mirë sesa ti.

Nuk është me të vërtetë kokëfortësi për të qenë miq.

© Friends / Warner Bros

Në qoftë se nuk keni fëmijë ose nuk jeni të detyruar të kaloni kohën së bashku, nuk ka vërtet një arsye të mjaftueshme për të qenë miq me ish-in tuaj. Në fund të fundit, nuk ka aspak kuptim të jesh pranë dikujt me të cilin ke zgjedhur të përfundosh një lidhje.

Edhe nëse mendoni se është gjëja më e pjekur për të bërë pas një ndarjeje, zgjidhja më e mirë do të ishte të prisni lidhjet me atë person dhe thjesht të shkoni në drejtimet tuaja. Qëndrimi pranë tyre përfundimisht do të sjellë përsëri probleme të pazgjidhura dhe do të rrezikoni të lëndoheni përsëri dhe përsëri.

Do t’ju pengojë të jeni të hapur për marrëdhënie të reja.

© The Notebook / WarnerBros © The Notebook / WarnerBros

Pasi të përfundojë një marrëdhënie, duhet ta lejoni veten që të keni hapësirën e nevojshme për t’u rregulluar dhe përfundimisht të ktheheni në botën e takimit. Por varja nga ish juaj nuk do t’ju bëjë shumë mirë, dhe do të jetë patjetër e çuditshme për partnerët tuaj të mundshëm.

Imagjinoni të keni nevojë t’i shpjegoni partnerit tuaj të ri, se po kaloni shumë kohë me ish-in tuaj. Ata ndoshta do të mendojnë se ju jeni ende të varur prej tyre dhe se nuk jeni gati për diçka të vërtetë. Ky është një flamur i kuq i caktuar dhe një ndërprerës i marrëveshjeve për shumë partnerë të mundshëm.

Edhe pse nuk duam ta pranojmë, do të mashtrohemi nëse do të mendonim se të jesh miq me një ish mund të funksionojë. Sigurisht, ka raste të rralla kur është e mundur, por ideja e përgjithshme është që patjetër duhet të shmangni miqësinë me ish partnerin tuaj romantik.