Psikologët Zbulojnë 3 Faktorë të Rëndësishëm për të Ruajtur një Marrëdhënie

Guy Winch, një psikolog familje që ka ndihmuar çifte për më shumë se 20 vjet, i cili mendon se lumturia dhe kënaqësia në një marrëdhënie varen nga tre faktorë kryesorë.

Më shumë se kaq, këta faktorë nuk janë instinktivë dhe kërkojnë mësim dhe përgatitje. Aftësitë duhet të zhvillohen, gjë që kërkon shumë praktikë.

Kolegët e Winch flasin gjithashtu për zakone të tjera të cilat ndihmojnë çiftet të jetojnë të kënaqur me marrëdhënien e tyre për shumë vite.

Ne duam të flasim më shumë për këto aftësi dhe zakone. Dhe në fund të artikullit, ka një bonus për higjenën emocionale. Sipas psikologëve, është po aq e rëndësishme sa larja e dhëmbëve çdo ditë.

Dhembshuria

Dhembshuria është aftësia për ta vendosur veten në vendin e dikujt tjetër dhe për të reaguar ndja gjendjes së tyre: t’i mbështesim ose t’i ngushëllojnë ata, të jemi të trishtuar ose të lumtur së bashku.

Pasi të keni jetuar disa vjet me dikë, mund të mendoni se e njihni shumë mirë njëri-tjetrin. Sidoqoftë, kjo mund të jetë një pengesë në mënyrën e zhvillimit të empatisë tuaj për njëri-tjetrin në marrëdhënie.

Për të shmangur këtë gabim, praktikoni ndjenjat tuaja. Provoni ta vendosni veten në vendin e dikujt tjetër. Mbyllni sytë dhe, duke marrë parasysh karakterin e personit dhe rrethanat e tyre, përpiquni të imagjinoni se si duhet të ndjehen.

Mos e mendoni problemin, përpiquni të kuptoni emocionet e personit tjetër. Kjo do t’ju lejojë të shfaqni dhembshuri e cila është shumë e rëndësishme për një marrëdhënie të lumtur dhe të shëndetshme.

Kuptimi emocional

Çështjet e mëparshme në një farë mënyre të çojnë tek kjo. Duam të themi që është e rëndësishme që jo thjesht të jeni në gjendje të vendosni veten në vendin e dikujt tjetër kur janë në telashe, por edhe gjatë argumenteve shumë të ndezura midis dy jush.

Sigurisht, gjatë një argumenti, shumë pak njerëz mund të thonë ndonjëherë: “Ju keni të drejtë të ndjeheni në këtë mënyrë, dhe unë e kuptoj këtë.”

Duket se me të thënë këtë gjërat mund të shkojnë edhe më keq, por nuk do të ndodhë. Këto fjalë mund të kenë një efekt të mrekullueshëm. Partneri juaj do të kuptojë që ju i kuptoni ndjenjat e tyre dhe edhe pse jeni të mërzitur, ju e pranoni reagimin e tyre. Kur arrini të kuptoni këtë ndjeni një lehtësimin dhe i harroni emocionet negative.

Vëmendja dhe mirësjellja

Të gjithë kemi një prirje për të nënvlerësuar rëndësinë e veprimeve të vogla të mirësjelljes dhe vëmendjes. Një rreth vicioz shpesh shfaqet në marrëdhënie: njëri partner tregon se është mërzitur, tjetri bën të njëjtën gjë, dhe gjithçka çon në një konflikt serioz.

Në këtë rast, të kushtoni vëmendje, si një tufë me lule, çokollata e preferuar, një darkë e shijshme ose një përqafim, mund të ndihmojë në përmirësimin e marrëdhënies dhe inatin e çastit.

Sigurisht, vëmendja dhe mirësjellja nuk mund ta rregullojnë këtë lloj situate nëse e bëni dikë të vuajë. Por nëse situata nuk është kaq e përkeqësuar, mos e anashkaloni këtë taktikë.

Partneriteti

Disa çifte mësohen aq shumë me njëri-tjetrin saqë fillojnë ta trajtojnë njëri-tjetrin si shokë dhome. Dhe secili fillon të jetojë jetën e vet. Në këtë situatë, disa njerëz shpesh injorojnë mendimet e partnerëve të tyre kur marrin një vendim.

Dhe kjo është gjëja më e keqe që mund të bëni. Kjo qasje ka të ngjarë të çojë në argumente të shpeshta dhe acarime. Për të shmangur këtë, ju duhet të merrni vendime të rëndësishme duke marrë parasysh mendimin e partnerit tuaj. Sepse këto vendime me shumë mundësi do të ndikojnë në jetën tuaj dhe të partnerit tuaj.

Spekulimet

Mos u mundoni të gjeni nënkuptime kur partneri juaj ju thotë diçka neutrale apo edhe të këndshme. Në këtë mënyrë ju po përshkallëzoni një konflikt jo-ekzistues. Ose një konflikt që ekziston vetëm në kokën tuaj.

Mos spekuloni në situata, thjesht pyesni partnerin tuaj në mënyrë direkte se çfarë mendojnë në të vërtetë.

Mirënjohje

Tregoni partnerit tuaj sa mirënjohës jeni në çdo rast qe ju jepet. Ju mund të mos e besoni këtë, por këto fjalët janë magjike. Partneri juaj do të ndjejë që ai ose ajo është i dobishëm, dhe do ta kuptojë që vërtet mendoni në këtë mënyrë. Dhe me siguri do t’i dëgjoni fjalët “faleminderit” më shumë, jo vetëm për diçka të madhe, por edhe për gjëra normale.

E merrni njëri-tjetrin si të mirëqenë

Të gjitha marrëdhëniet kanë nevojë për kufij, limite dhe përgjegjësi. Dhe nuk duhet të marrësh gjithçka në një marrëdhënie si të mirëqenë.

Për tu siguruar që të dy partnerët janë të kënaqur me një marrëdhënie, ata duhet të punojnë me të, të mësojnë të flasin, të mësojnë të zgjidhin problemet dhe të bëjnë kompromise. Mos i merrni si të mirëqena fjalët ose veprimet e partnerit tuaj. Atëherë, partneri juaj do të bëjë të njëjtën gjë ndaj jush.

Lumturia

Shumë njerëz mendojnë se personi që ata duan është përgjegjës për ndjenjën e tyre të kënaqësisë. Kjo është vetëm pjesërisht e vërtetë. Themeli i lumturisë tuaj nuk është dikush tjetër, ju jeni ju.

Nëse nuk keni qenë të kënaqur me jetën tuaj para marrëdhënies, atëherë marrëdhënia mund të përmirësojë situatën vetëm përkohësisht. Dhe pas kësaj, emocionet tuaja të së kaluarës do të rikthehen.

Mos mendoni se partneri juaj është përgjegjës për këtë. Ju jeni rojektues i lumturisë tuaj. Mos e harroni këtë.

Thashethemet

Asnjëherë mos thoni asgjë të keqe pas shpinës së partnerit. Jo vetëm që ai ose ajo ka shumë të ngjarë ta zbulojë dhe të mërzitet. Problemi është se herët a vonë ju me siguri do ta zgjidhni problemin, por nëna juaj ose miqtë tuaj tek të cilët jeni ankuar do t’i mbajnë mend fjalët e këqija që keni thënë. Dhe le të jemi të sinqertë, ju u tregoni atyre që të marrni mbështetje, dhe nuk ka rëndësi për momentin nëse ishte e drejtë apo e gabuar.

Jini më të mençur. Diskutoni për problemet në marrëdhëniet tuaja me partnerin tuaj, mos flisni për të metat që keni të dy gjatë një argumenti të ndezur, por vetëm kur jeni të qetë. Në këtë rast, shanset që ju të jeni të lumtur së bashku për një kohë të gjatë janë shumë më të larta.

Higjena emocionale

Shumë pak njerëz i kushtojnë vëmendje shëndetit të tyre psikologjik sa atij fizik, edhe pse ne pësojmë më shumë lëndime psikologjike se fizike. Dhe Guy Winch është i bindur se armiku më i keq i shëndetit tuaj psikologjik janë thashethemet.

Reflektimi është duke menduar për të njëjtat gjëra pa pushim. Ashtu si kur dështoni diçka ose refuzoheni në një lidhje, vazhdoni të mendoni për këtë për një kohë të gjatë.

Winch mendon se sa herë që filloni të mendoni për gjëra negative që kanë ndodhur, duhet të gjeni qëllimisht diçka pozitive për të menduar. Pas disa minutash, do të mendoni për gjëra të mira dhe kjo do të bëhet një zakon me kalimin e kohës.