Romanca Nuk Zgjat Përgjithmonë, Si ta Ruani Lidhjen Kur Ajo po Shuhet…

©US 2015/shutterstock, ©Ground Picture/shutterstock

Shkencëtarët janë të bindur: ndjenjat tona dhe logjika e zhvillimit të dashurisë janë të lidhura ngushtë me proceset biokimike në trupin tonë. Edhe sikur të donim që kjo ndjenjë e mrekullueshme pasionante të zgjaste përgjithmonë, trupi ynë nuk do të ishte në gjendje ta përballonte atë.

Është zbuluar se përse ndjenja e rënies në dashuri gjithmonë zbehet dhe si mund ta shpëtojmë marrëdhënien tonë kur koktejli hormonal ndalon së funksionuari.

Ne përjetojmë eufori kur biem në dashuri.

Shkencëtarët mendojnë se euforia që nxitet nga pasioni, ka shumë të përbashkëta me ndjenjën që përjetojnë personat e varur pas marrjes së një doze tjetër të drogës së tyre të zgjedhur. Ky është një përfundim i arritur nga neuroshkencëtarët Andreas Bartels dhe Semir Zeki nga University College London.

Ky efekt shfaqet sepse truri dhe gjëndrat e veshkave prodhojnë hormonin noradrenalinë. Po i njëjti hormon prodhohet pas marrjes së kokainës ose heroinës. Një person që është i dashuruar ndjen nevojën për të takuar partnerin e tyre gjithnjë e më shumë, sepse ata duan ta përjetojnë atë ndjesi.

Kur bie në dashuri, ka një koktej hormonal në trupin tonë

Kur bie në dashuri, ndodhin disa procese kimike në trurin tonë që na bëjnë të shpërfillin dobësitë e partnerit. Ne gjithashtu mendojmë se jeta jonë është vetëm me të dashurit tonë dhe ne varemi nga ata emocionalisht. Hormonet luajnë një rol shumë të rëndësishëm këtu.

Oksitocina është përgjegjëse për lidhjen emocionale dhe kontribuon në lidhjen e thellë emocionale midis partnerëve. Nëse hipotalamusi prodhon oksitocinë të mjaftueshme, niveli juaj i stresit zvogëlohet dhe dëshira bëhet edhe më intensive.

Vasopresina është përgjegjëse për besnikërinë, dëshirë për t’u kujdesur për njëri-tjetrin, dhe ashtu si oksitocina, lidhjen emocionale.

Dopamina është hormoni i kënaqësisë. Ky hormon na bën të ndihemi “high” dhe prodhohet në sasi të mëdha kur hamë ose bëjmë dashuri.

Serotonina është përgjegjëse për aftësinë tonë për të përjetuar kënaqësi, na jep zemër dhe përmirëson cilësinë e jetës sonë seksuale.

Kortizoli quhet hormon i stresit dhe, sipas disa studiuesve, nivelet e tij janë vërtet të larta në fillim të secilës marrëdhënie.

Varësia jonë nga kimia e dashurisë bëhet më e fortë për shkak të feromoneve. Feromonet prodhohen nga gjëndrat e djersës së trupit tonë (të burrave dhe grave) dhe ndikojnë në receptorët e sistemit të nuhatjes.

Ky koktej hormonal shkakton disa reaksione fiziologjike, si djersitja e tepërt, rrahjet e shpejta të zemrës, zmadhimi i bebeve të syrit, çrregullimet e gjumit dhe humbja e oreksit.

Pse nuk mund të zgjasë përgjithmonë ndjenja e rënies në dashuri?

Rregullat e biologjisë janë të rrepta: ndjenja jonë e dashurisë është vetëm një proces kimik kalimtar që zgjat për një maksimum prej 3 vjetësh.

Gjatë evolucionit, qeniet njerëzore e kishin të nevojshme që të mbijetonin. Do të ishte e vështirë për paraardhësit tanë të kujdeseshin për fëmijët, të gjejnë ushqim dhe të mbrojnë veten nëse ata ishin të vetëm. Ndjenja e rënies në dashuri i ndihmoi çiftet të qëndrojnë së bashku për hir të mbijetesës së fëmijës së tyre. Dhe ndërsa fëmija u rrit, kjo ndjenjë u zhduk.

Në më pak se 3 vjet, mbaresat nervore bëhen pothuajse të pandjeshme ndaj prodhimit të këtyre hormoneve. Gjithashtu, vetë hormonet prodhohen në një përqendrim shumë më të ulët. Funksioni i trurit bëhet i qëndrueshëm, fillon të punojë rregullisht dhe hormonet ndalojnë stimulimin e lidhjes emocionale të çiftit.

A nuk do të kenë fund të lumtur të gjitha marrëdhëniet tona?

Periudha e rënies në dashuri është e vështirë për trupin tonë. Një ritëm i qetë është në fakt më efektiv për ne. Dashuria e vërtetë ndoshta fillon kur koktejli hormonal ndalon punën e tij.

Shkencëtarët kanë gjetur se ndjenja e lidhjes që na bën të jetojmë me partnerin tonë për një periudhë të gjatë kohore lidhet me oksitocinën dhe vazopresinën. Niveli i oksitozinës rritet kur njerëzit përqafohen, bëjnë seks, puthen apo thjesht bisedojnë.

Pra, këtu është përfundimi: prekjet dhe butësia janë mënyra më e mirë për të mbajtur marrëdhënie afatgjata. Dhe mos harroni për aftësinë për të dëgjuar, për të shprehur mirënjohjen tuaj, për të arritur kompromise, për të kapërcyer konfliktet dhe për të ecur përpara së bashku.