Sa Ndikon Radha e Lindjes në Formimin e Personalitetit Tënd

©shutterstock

Ju duhet të keni dëgjuar nga dikush që fëmija më i madh në një familje ka tendencë të jetë shumë i përgjegjshëm, ndërsa fëmijët që nuk kanë vëllezër e motra kanë shumë më tepër gjasa të jenë egoistë dhe kërkues.

A janë thjesht stereotipa, apo është e vërtetë që rendi ynë i lindjes mund të formojë personalitetin tonë?

Sot ne kemi vendosur të gjejmë përgjigjen për këtë pyetje intriguese.

Teoria e rendit të lindjes filloi në fund të viteve 1920 me Alfred Adler, shokun dhe kolegun e Sigmund Freud. Adler besonte se rendi në të cilin keni lindur në një familje ndikon natyrshëm në personalitetin tuaj.

Fëmija i parëlindur (më i madh).

Sipas Adler, fëmija më i madh ka tendencë të jetë konservator, i orientuar drejt pushtetit dhe i predispozuar drejt udhëheqjes. Meqenëse ata shpesh marrin përgjegjësi për vëllezërit e motrat e tyre më të vegjël, të parëlindurit rriten duke u bërë më të kujdesshëm, më të gatshëm të bëhen prindër dhe ka më shumë të ngjarë të marrin iniciativë.

Fëmija i dytë (i mesëm).

Meqenëse vëllai ose motra e madhe është një “përcaktues i ritmit” për fëmijën e dytë, ata shpesh përpiqen të tejkalojnë vëllain ose motrën e tyre më të madhe. Ritmi i zhvillimit është më i lartë. Fëmijët e mesëm në një familje shpesh priren të jenë ambiciozë, por rrallë janë egoistë. Ata gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të vendosin qëllime të larta të paarsyeshme për veten e tyre. Kjo rrit numrin e dështimeve, megjithatë të dish të përballosh vështirësitë në jetë është ajo që i bën ata më të fortë.

Fëmija i fundit (i vogli) i lindur.

Si rregull, fëmija i vogël merr shumë kujdes dhe vëmendje nga prindërit dhe madje edhe nga vëllezërit e motrat më të mëdha. Kjo është arsyeja pse ata mund të ndihen me më me pak përvojë dhe të pavarur. Sidoqoftë, të lindurit e fundit zakonisht janë shumë të motivuar të tejkalojnë motrat dhe vëllezërit e tyre më të mëdhenj. Shumë shpesh ata arrijnë një sukses të madh dhe fitojnë njohje në fushën e tyre të zgjedhur. Ata bëhen atletët më të shpejtë, muzikantët më të mirë, ose artistët më të talentuar. Fëmijët më të vegjël në një familje priren të jenë shumë të shoqërueshëm, megjithëse ka të ngjarë të jenë më të papërgjegjshëm dhe mendjelehtë sesa fëmijët më të mëdhenj.

Fëmija i vetëm.

Pa asnjë motër apo vëlla për të garuar, fëmija i vetëm shpesh garon me babanë e tij ose të saj. Duke qenë shumë i përkëdhelur nga prindërit e tyre, fëmija i vetëm pret përkëdhelje dhe mbrojtje edhe nga të gjithë të tjerët. Varësia dhe vetë-përqendrimi janë cilësitë kryesore të këtij stili të jetës. Fëmija i vetëm shpesh ka vështirësi në bashkëveprimin me moshatarët. Shumë fëmijë që nuk kanë vëllezër e motra bëhen perfeksionistë, dhe ata priren të arrijnë qëllimet e tyre pa me vendosmëri.

Si ndikon në rezultatet e IQ?

Teoria që thotë se rendi në të cilin ju dhe vëllezërit e motrat tuaja keni lindur ka një ndikim në personalitetin tuaj dhe nivelin e IQ është bërë shumë e famshme kohët e fundit. Sidoqoftë, gjithashtu ka krijuar një ndarje mes studiuesve. Disa e hedhin poshtë teorinë plotësisht, ndërsa të tjerët janë të bindur se ajo luan një rol vendimtar.

Studiuesit nga Universiteti i Leipzig dhe Universiteti Johannes Gutenberg i Mainz (të dy në Gjermani) studiuan më shumë se 20,000 të rritur nga Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Gjermania. Në këtë studim, ata krahasuan vëllezërit e motrat brenda familjeve dhe rendin e lindjes së tyre.

Ata zbuluan se fëmijët e moshuar zakonisht tregojnë performancë më të lartë në testet e inteligjencës. Sidoqoftë, shkencëtarët nuk gjetën efekte të rendit të lindjes në stabilitetin emocional dhe imagjinatë.

Si ndikon kjo në personalitetin e dikujt?

Një studim tjetër siguroi më shumë prova se rendi i lindjes ndikon në personalitetin e dikujt. Studiuesit analizuan tiparet e personalitetit të 377,000 nxënësve të shkollave të mesme në SHBA.

Ajo që gjetën është se të parëlindurit zakonisht priren të jenë më të ndershëm dhe dominantë. Sidoqoftë, ata janë gjithashtu më pak të shoqërueshëm dhe më pak rezistent ndaj stresit.

Fëmijët e mesëm priren të jenë më të ndërgjegjshëm dhe të zellshëm.

Fëmija më i ri në një familje ka më shumë të ngjarë të jetë i hapur dhe i shoqërueshëm.

Fëmijët që nuk kanë vëllezër e motra shpesh janë nervozë, por gjithashtu janë mjaft largues dhe socialë.

A është me të vërtetë kaq e rëndësishme rradha e lindjes?

Por duhet të pranoni që rezultatet e këtyre studimeve kanë një numër pasaktësish. Studimi nuk merr parasysh faktorë të tillë të rëndësishëm shoqërorë si përkatësia etnike, arsimimi, mirëqenia e prindërve dhe marrëdhëniet brenda një familjeje. Ndërsa rendi i lindjes mund të ketë një ndikim të caktuar në personalitetin ose inteligjencën e dikujt, ne nuk duhet të harrojmë se marrëdhëniet prind-fëmijë dhe edukata që fëmijët marrin në shtëpitë e tyre janë faktorë shumë më të rëndësishëm në formësimin e jetës së tyre si individë.