Studimet Thonë se Kur Fëmija të Pyet Duhet të Japësh Përgjigje të Sinqerta

©Depositphotos.com

Për çdo fëmijë, fjalori dhe struktura e fjalisë janë shumë të rëndësishme në vitet e para të zhvillimit.

Një nga mënyrat më të mira për t’i angazhuar ata në një bisedë më të thellë dhe më kuptimplote është të filloni të flisni me ta duke përdorur përgjigje të hollësishme. Edhe studiuesit kanë theksuar se puna për zhvillimin e modeleve më të mira të të folurit i ndihmon fëmijët të bëhen më të suksesshëm në shkollë.

Ne donim të ndanim me ju një mënyrë që të mund të nxisni kuriozitetin e fëmijës suaj dhe t’i ndihmoni ata të bëhen më të mirë në aftësitë për të cilat kanë punuar dhe ato që do të duhet të mësojnë në të ardhmen.

Fëmijët kuriozë janë arrirës të lartë.

©Depositphotos.com

Kurioziteti është ai që ndihmoi shumë shkencëtarë të bëjnë përparime, dhe në të njëjtën mënyrë, mund t’i ndihmojë fëmijët të bëhen më të suksesshëm në arritjen e rezultateve të shkëlqyera kur bëhet fjalë për problemet e leximit dhe matematikës.

Ndihma për fëmijën tuaj që të interesohet më shumë për gjëra të ndryshme do t’i ndihmojë ata të kenë reultate më të mira në kopsht. Ata do të interesohen për gjëra të reja dhe në fakt do të jenë të lumtur kur mësojnë.

Ekziston një ndryshim midis një shpjegimi të thjeshtë dhe të hollësishëm.

©Depositphotos.com

Kur një fëmijë merr përgjigje të shkurtra, ata nuk do të vazhdojnë të bëjnë më shumë pyetje dhe për shkak të kësaj ata nuk do të jenë në gjendje të mësojnë më shumë. Shtimi i detajeve në shpjegimin tuaj do t’ju përfshijë ju dhe fëmijën tuaj në një bisedë më të gjatë dhe ata do të përqendrohen më mirë në temë.

Këtu është një shembull i thjeshtë që mund të përdorni për të parë ndryshimin. Imagjinoni që fëmija juaj po ju pyet: “Pse po qan?” Përgjigja juaj nuk duhet të jetë: “Edhe të rriturit qajnë”, pasi kjo do të ndalojë bisedën menjëherë. Në vend të kësaj, ju mund të thoni, “Unë vrava gishtin tim të këmbës”, dhe ata me shumë gjasa do të vazhdojnë bisedën me: “Ku e vrave?” ose “A të dhemb shumë?” ose “Si mund të ndihmoj?” … dhe kështu me radhë.

Përdorimi i shpjegimeve specifike do ta bëjë fëmijën tuaj më kurioz.

©Depositphotos.com

Edhe nëse filloni të përdorni fjalë të zbukuruara që fëmija juaj mund të mos i dijë në atë kohë, nuk do të jeni në gjendje të shkoni një hap përpara derisa të ndryshoni mënyrën e të folurit me ta. Thjesht, ndaloni së foluri fëmijës tuaj dhe filloni të flisni “me” atë.

Në këtë mënyrë, kur të filloni të praktikoni duke përdorur fjali dhe informacion të hollësishëm, të dy do të angazhoheni në bisedë më thellë dhe fëmija juaj nuk do ta shohë atë si të mërzitshme. Ata do të vazhdojnë të bëjnë më shumë pyetje dhe kureshtja e tyre do të bëhet më e madhe.

Të dy do të mësoni gjëra të reja nëse jeni të hapur për të zbuluar më shumë detaje.

Kjo mund të shqetësojë shumë prindër kur u bëhen pyetje, duke i bërë ata të mendojnë: “Po sikur të mos i kem përgjigjet?” Epo, ju mund të hulumtoni gjëra së bashku me fëmijën tuaj. Nuk ka asgjë të keqe të thuash: “Unë nuk e di”. Sidoqoftë, kur i tregoni fëmijës tuaj se nuk keni ide për çfarë po pyesin, mos u ndalni këtu, u thoni atyre: “Le ta zbulojmë së bashku”.

Kjo do t’ju ndihmojë të dy të mësoni gjëra të reja dhe interesante dhe do t’ju ndihmojë të jepni një shembull që duhet të përpiqeni gjithmonë të paktën të gjeni përgjigjet që fëmija juaj po kërkon.