Studimi i fundit zbuloi se nëse ju pëlqen Harry Potter, ju jeni një person i mirë!

© Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Warner Bros.

Kanë kaluar mbi 20 vjet që kur bota u magjeps nga libri i parë për “djalin që jetoi”. Njerëzit nga të gjitha cepat e globit lexojnë pa frymë për magjinë, krijesat fantastike, ilaçet e rrezikshme dhe luftën kundër forcave të liga. Dhe, sipas një dokumenti të ri, fitorja e djemve magjistarë nuk kufizohet vetëm në faqet e serive të librave. Në fakt, i bën njerëzit të jenë më të mirë në jetën reale.

Ne e dimë se ekziston një oqean arsyesh për ta pasur këtë histori në bibliotekën tuaj familjare. Dhe ne jemi të kënaqur që po shtojmë një argument tjetër.

© Harry Potter and the Half-Blood Prince / Warner Bros.

Specialistët pohojnë se njerëzit që janë adhurues të vërtetë të Harry Potter dhe që janë të lidhur ngrohtësisht me miqtë e tij, kanë më pak të ngjarë të jenë intolerant ndaj grupeve të stigmatizuara. Ata me të vërtetë kanë tendencë të zhvillojnë empati më të madhe ndaj pakicave. Dhe kjo nuk është magji, kjo është shkencë!

© Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Warner Bros.

Kishte 3 pjesë të studimit që konfirmuan hipotezën fillestare. Gjatë provës së parë, fëmijët e shkollës fillore morën pjesë në 2 anketime. Ato u realizuan para dhe pasi fëmijët lexuan skenat që përmbajnë paragrafe në lidhje me paragjykimet (ku Draco Malfoy fyente Hermione sepse ajo ishte një magjistare) dhe fragmente neutrale (kur Harry bleu shkopin e tij).

Studentët e shkollave të mesme dhe universitare morën pjesë në eksperimentet 2 dhe 3 të studimit. Dhe ata u pyetën rreth ndjenjave të tyre ndaj njerëzve armiqësor pasi lexuan për aventurat e Harry.

© Harry Potter and the Half-Blood Prince / Warner Bros.

Kjo ndodh sepse ne kemi një mundësi për të parë botën përmes syve të Harry. Dhe nganjëherë ajo që vëzhgojmë nuk na bën të lumtur. Për shembull, tema kryesore e librit është dhënia e Voldemort pas magjistarëve dhe shtrigave me gjak të pastër. Në fakt, pothuajse të gjithë personazhet duhet të përballen me vështirësitë që vijnë nga dallimet e tyre.

Ndërsa Hermione është një ” magjistare (por jo prindërit e saj) e vogël e ndyrë”, Ron jeton në një familje të varfër, dhe Neville Longbottom është jashtëzakonisht i rrëmujshëm dhe i ngathët. Hagrid është një gjigant, i cili punon si mësues i Hogwarts, por që nuk lejohet të përdorë magji. Dhe përkundër të gjitha këtyre pengesave, ata janë akoma miq të mirë dhe janë gjithmonë të gatshëm ta mbështesin njëri-tjetrin.

© Harry Potter and the Order of the Phoenix / Warner Bros.

Për më tepër, vetë Harry e di se sa e vështirë është të jesh ndryshe. Ai humbi prindërit e tij dhe u detyrua të rritet me të afërmit e tij “reaksionarë, paragjykues, mendjengushtë, injorantë dhe fanatikë” në një dollap nën shkallë. Ai nuk kishte asnjë shok dhe shpesh torturohej nga kushëriri i tij. Kështu që, Harry e kupton situatën.

Pra, kjo histori fantastike i ndihmon njerëzit të shohin padrejtësinë në botën e magjistarëve dhe më pas të vërejnë shembuj paragjykimesh në botën e vërtetë.

Karakteri i Harry-it na përfshin në të dhe na ndihmon të kuptojmë se gjëja kryesore është të jesh i mirë me të tjerët pa i kushtuar vëmendje se sa të ndryshëm mund të jenë. Dhe fjalët e Albus Dumbledore e konfirmojnë atë: “Dallimet mes zakoneve dhe gjuhës nuk janë asgjë nëse qëllimet tona janë identike dhe zemrat tona janë të hapura.”

© Harry Potter and the Order of the Phoenix / Warner Bros.

A mendoni se librat mund të kenë një ndikim të madh në mendjet tona? Na tregoni për ndryshimet që keni vërejtur në veten tuaj pasi të keni lexuar një libër kuptimplotë.