Studiuesit Gjetën Lidhjen Midis Përqafimit dhe Zhvillimit të Trurit të Fëmijës

©Getty Images

Nuk ka asgjë si ngrohtësia dhe siguria që ju ofron një person i dashur për ju kur ju mbështjell në krahët e tyre. Akti i thjeshtë i dhënies dhe marrjes së përqafimeve të vërteta mund të ndryshojë plotësisht gjendjen shpirtërore. Ndihemi të dashur, i kujdesur, të sigurt dhe unik. Nuk mund të ketë një veprim të vetëm që mund të përsëris ndjenjën e dhënies dhe marrjes së përqafimit.

Është një gjë e mirë që dhënia është e njëjtë me marrjen kur bëhet fjalë për përqafime, apo jo? Tani, shkenca thotë se me këtë mund të jeni më të zgjuar. Nëse do të ishit vetëm disa centimetra të gjatë dhe do të peshonit afërsisht 10 kilogram, truri juaj do të zhvillohej më mirë. Studiuesit zbulojnë se fëmijët që marrin më shumë përqafime kanë tru më të zhvilluar.

BEBET DHE ZHVILLIMI I TRURIT TË TYRE PËRMES PREKJES

Kur mendojmë për të mësuarit, kemi parasysh leximin, studimin, përdorimin e duarve, llogaritjet dhe proceset e tjera. Ne filluam, si bebe, të eksplorojmë duke prekur gjërat. Nga pesë shqisat tona, prekja është e para që zhvillohet. Nga kjo, një foshnjë e porsalindur duhet të lundrojë në botën e tyre të re.

Sipas një artikulli nga Stanford’s Medicine, Dr. Susan Crowe, një mjeke obstetër dhe drejtoreshë në Spitalin e Fëmijëve Lucile Packard, përshkruan nëntë fazat instinktuale menjëherë pas lindjes.

“Klithma e lindjes, relaksimi, zgjimi, aktiviteti, pushimi, ‘zvarritja” (një lëvizje që zhvendoset drejt gjirit), njohja, gjiri dhe gjumi. “

Për aq kohë sa është fizikisht e sigurt si për nënën ashtu edhe për foshnjën, është koha për kontakt lëkurë më lëkurë dhe për ta udhëhequr fëmijën drejt gjidhënies.

Vetëm mbajtja e foshnjës brenda orës së parë, pavarësisht nga ushqyerja me gji, mund të ndihmojë në normalizimin e temperaturës së trupit të fëmijës, rrahjet e zemrës dhe modelin e frymëmarrjes.

Për shumë foshnje, gjithashtu ul sasinë e të qarave. Njëkohësisht, nëna lëshon më shumë hormone relaksuese. Kjo gjithashtu bëhet koha e lidhjes për nënën dhe foshnjën. Nëse partneri i nënës gjithashtu e mban fëmijën, fillon edhe koha e lidhjes edhe për ta.

PËRFITIMET E MASAZHIMIT TË FËMIJËS

Masazhet e foshnjave mund të integrohen gjithashtu në këtë përvojë lidhëse. I njëjti artikull në Mjekësinë e Stanford shënon një gamë të gjerë përfitimesh. Sipas Maureen McCaffrey, një instruktor i çertifikuar për masazhin e foshnjave në Spitalin e Fëmijëve Packard, këto përfitime konsistojnë në:

  • Modelet më të mira të gjumit për fëmijën
  • Foshnja duket më e vetëdijshme se është e dashur, e sigurt dhe e pranuar.
  • Përmirësimi i tretjes dhe lëvizjeve të zorrëve
  • Foshnjat demonstrojnë më shumë rehati nëpërmjet sjelljes së tyre
  • Rritja e peshës përmirësohet
  • Nëna dhe foshnja shfaqen më të qetë
  • Funksioni neurologjik tek bebet është përmirësuar

Një studim tjetër i bërë në Universitetin e Uashingtonit kishte për qëllim të gjente zonën e trurit në të cilën një foshnjë regjistron prekje “që ndjehet” dhe “prekje të vëzhguar”. Ky studim vërteton që foshnjat mund të dallojnë midis një prekjeje fizike aktuale kundrejt një imazhi të një dore duke prekur një person tjetër. Studimi zbuloi se nga shtatë muajsh, një foshnjë jo vetëm që mund të kuptojë konceptin e “vetvetes” së tyre, por gjithashtu e di se trupi i tyre është i ndarë nga një person tjetër.

FUQIA E PREKJES PËR BEBET

Kjo njohuri është ajo që vendosi themelin për imitimin e sjelljes së të tjerëve, si dhe zhvillimin e empatisë. Studiuesit zbuluan përmes imazheve të specializuara që prekja regjistrohet në korteksin somatosensator. Në varësi të faktit nëse ishte një prekje aktuale, në cilën pjesë të trupit ndodhi kontakti, ose nëse ishte një imazh, vendndodhja dhe forca e sinjalit brenda korteksit somatosensator në të cilin ishte regjistruar ndryshonte.

Ajo që ishte gjithashtu interesante ishte njohja që foshnja, përpara se të flasë ose të njohë fjalët për pjesët e trupit, e kupton tashmë që dora ose këmba e tyre lëviz në mënyrë të ngjashme me atë të një personi tjetër. Përmes imitimit të mënyrës se si personi tjetër lëviz, fëmija gjithashtu është në gjendje të lëvizë. Është ky proces që bën të dy imitimet, dhe më vonë, empatinë, të mundshme.

Në një studim, studiuesit morën vesh dëmin e fëmijëve që nuk marrin kontakt. Një raport në Shëndetin e Fëmijëve të Pediatrisë, përshkruan rezultatet e studimeve të ndryshme, njëri prej të cilëve ishte rezultat i sigurimit të kontaktit për fëmijët që më parë u ishte privuar. Studimi u përqëndrua kryesisht në lëvizjen e gjymtyrëve si një formë e stimulimit shqisor. Ata zbuluan se me 10 minuta në ditë trajtimi, për mbi dhjetë javë, foshnjat “e nxirrnin qumështin” më pak.

Foshnjat me 20 minuta stimulim taktik ditor, për mbi dhjetë javë, u rritën rezultatet e tyre të zhvillimit. Në rastin e foshnjeve të porsalindura, shtrëngimi lehtë i gjymtyrëve të tyre dhe lëvizja e butë e gjymtyrëve demonstruan shtim në peshë, më shumë gjallëri, më shumë lëvizshmëri, përshtatje më të mirë ndaj stimujve të përsëritur dhe vetëdijës për trupat e tyre. Pas një viti, ata shtuan në peshë dhe patën rritje të aftësive motorike dhe kishin zvogëluar simptomat neurologjike mosfunksionuese.

OKSITOCINA DHE PËRQAFIMET

©shutterstock

Oksitocina është një hormon dhe neurotransmetues i prodhuar në hipotalamusin tonë dhe lëshohet nga gjëndra jonë e hipofizës. Nivelet e tij rriten gjatë ushqyerjes me gji, orgazmës dhe përqafimeve.

Në lidhje me efektin tek foshnjat dhe zhvillimi i tyre, oksitocina inkurajon lidhjen midis një nëne dhe foshnjës së saj. Kjo mund të shpjegojë pse ushqyerja me gji rrit nivelin e hormoneve të një gruaje.

Ajo ka tendencë të nxisë ndjenjat e besimit, afërsisë në marrëdhënie dhe instinktit ose kujdesit të nënës.

Ironikisht, ky hormon u zbulua nga shkencëtarët në Institutin Weizman duke qenë ekuipazhi i ndërtimit për shtigjet e tij të ardhshme të enëve të gjakut ndërsa ishte në një tru embrional. Prandaj, lehtëson aftësinë e foshnjës për të prodhuar oksitocinë pasi truri i tij ose i saj, zhvillohet plotësisht.

Ndërsa oksitocina është quajtur “hormoni i dashurisë” ose “hormoni i përqafimit”, është më e ndërlikuar sesa ajo që u perceptua fillimisht. Fillimisht u njoh si hormoni që, kur lëshohet në gjakun tonë, ndihmon në kontraktimet e mitrës gjatë lindjes së fëmijës dhe shkakton lindjen. Me kalimin e kohës, u zbulua se ajo ka një reagim të ndryshëm kur lëshohet në tru. Pastaj ka efekte të ndryshueshme në sjelljen tonë konjitive, emocionale dhe sociale.

TË DIMË MË SHUMË

Në revistën Nature, u botua një artikull me studime të ndryshme të përshkruara, të cilat janë realizuar në përpjekje për të veçuar rolin e oksitocinës në sjelljen tonë.

Studimi u përqëndrua në përgjigjen e minjve femra, të cilat nuk kishin lindur kurrë, ndaj foshnjeve që qajnë. Fillimisht, minjtë femra kishin pak ose aspak reagim ndaj foshnjave. Më pas injektuan minjtë me oksitocinë dhe filluan të përgjigjen ashtu siç do të bënte një nënë. Është mjaft interesante që, para injeksionit, neuronet e trurit të tyre ishin pak të shpërndara dhe të paqarta.

Pas injektimit, neuronet u përqëndruan ashtu si do të bënte një nënë. Për më tepër, studiuesit vunë re se oksitocina duket se zvogëlon neuronet specifike. Ndërsa dëgjoheshin të qarat, oksitocina i bëri ato më të rëndësishme. Shkencëtarët teorizojnë se kjo mund të jetë e lidhur me arsyen pse disa nëna pretendojnë se mund t dallojnë britmën e foshnjës së tyre nga një tjetër.

Një studim tjetër i postuar në Shoqatën Psikologjike Amerikane testoi gratë në faza të ndryshme të shtatëzanisë së tyre – tremujorin e parë, tremujorin e tretë dhe muajin e parë pas lindjes. Ajo që ata zbuluan ishte se më shumë gra me nivele të larta të oksitocinës në tremujorin e parë u lidhën më shumë me fëmijën e tyre.

Gratë që mbajtën nivele të larta të oksitocinës gjatë gjithë shtatëzanisë dhe muajin më pas krijuan një marrëdhënie më të ngushtë me fëmijët e tyre. Ata priren drejt këndimit të këngëve, duke përdorur më shumë mënyra personale, specifike për të ushqyer ose larë fëmijën e tyre, etj.

KUPTIMI I OKSITOCINËS DHE ZHVILLIMIT TË TRURIT

Të kuptuarit e përgjithshëm se si oksitocina ndikon në sjelljen tonë emocionale dhe sociale është pak komplekse. Në thelb, nëse jeni me një individ ose një grup individësh dhe përjetoni një ndërveprim që shkakton nivele më të larta të oksitocinës si një përvojë pozitive, atëherë do t’i shihni ata individë si të sigurt, të besueshëm dhe do të zhvilloni dashuri ndaj tyre.

Nga ana tjetër, truri juaj do të shohë t’i tjerët që janë më ndryshe se ata individë si më pak të besueshëm, jo ​​të sigurt, dhe do të ruheni më shumë. Kjo është një metodë në të cilën ju krijoni “fisin” tuaj të miqve dhe vendosni se kush është familja juaj.

Për më tepër, kjo mund të luajë një rol në kujtesën tuaj sociale. Përmes lëshimit të oksitocinës, kujtesa juaj e shikon një ngjarje specifike si më të favorshme se ajo ku nuk lëshoi ​​oksitocinë.

Çfarë ka të bëjë kjo me përqafimin e fëmijës tuaj dhe zhvillimin e trurit? Studiuesit vazhdojnë të studiojnë oksitocinën për shkak të natyrës së saj shumë komplekse.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të kuptojmë që mënyra se si ne i perceptojmë miqtë, familjen dhe të huajt dhe bashkëveprojmë emocionalisht me njëri-tjetrin është padyshim një faktor në kujtesën dhe sjelljen tonë. Kjo vlen për një foshnjë e cila është duke formuar rishtas kuptimin e tyre për botën bazuar në mënyrën se si interpretojnë veprimet e atyre përreth tyre.

Shkenca mund të jetë akoma në vështirësi për të gjetur formulën pse prekja është kaq e rëndësishme dhe se si truri ynë e asimilon atë në lidhje me zhvillimin tonë, por shumica e prindërve duket se e kuptojnë gjithsesi. Rezultatet nga përqafimi i një bebe, i një fëmije, i një të riu tuaj ose i bashkëshortit tuaj janë ato që shumica prej nesh mund t’i njohin.

Ne të gjithë e dëshirojmë një ndjenjë të sigurisë, besimit, dashurisë dhe rëndësisë. Dhe një përqafim i thjeshtë nxit ato ndjenja tek të gjithë ne. Plus, nuk mund të përqafosh pa u përqafuar! Dhe kjo është diçka e mrekullueshme!