Tiparet e Fytyrës Tënde Ndikojnë Shumë te Mënyra se si Njerëzit të Perceptojnë

©shutterstock

Thonë që ju nuk mund ta gjykoni një libër nga kopertina, sepse pamja shpesh gënjen dhe ne nuk kemi gjithmonë të drejtë në përshtypjet tona të para për njerëzit e tjerë. Por e vërteta është se secili prej nesh, në mënyrë të pashmangshme, gjykohet sipas pamjes së tij.

Sot ne do t’ju tregojë se si tiparet e fytyrës mund të ndikojnë në mënyrën se si të tjerët ju perceptojnë.

Shkenca ka treguar se pasqyrimi i vërtetë i emocioneve tona është në fytyrë.

Truri ynë i njeh shprehjet e fytyrës me një shpejtësi të mahnitshme dhe në mënyrë të pavetëdijshme vendos nëse na pëlqen personi apo jo. Prandaj, nëse përshtypja e parë është ajo që vlen, duhet të jemi të qartë se stimuli fillestar i marrë vjen nga fytyra e vëzhguar.

© depositphotos.com

Studimet e fundit që shqyrtojnë rëndësinë e tipareve të fytyrës për sukses thonë se sa më dominant të dukeni, aq më shumë ka të ngjarë të punësoheni si një ekzekutiv i lartë.

Nga ana tjetër, duket se sekreti i atyre që duken të afrueshëm dhe të besueshëm është buzëqeshja e tyre; pamja tërheqëse dhe rinore varet kryesisht nga madhësia e syve; dominimi është i lidhur me maskulinitetin e formës së fytyrës. Përveç kësaj, këndi i fytyrës dhe toni i lëkurës gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm.

© flickr.com

Në veçanti, besohet se ka tipare që e bëjnë fytyrën tuaj të duket e besueshme; ka një shans më të lartë për t’i dhënë hua para dikujt që duket më i besueshëm.

Por si ta dimë se çfarë e bën një fytyrë të ndershme, kompetente ose dominuese? Një mundësi është që ne thjesht t’i përgjigjemi shprehjeve të fytyrës: një buzëqeshje që vjen natyrshëm mirë ose një vrenjtje.

Kur krijojmë një përshtypje të parë, ne reagojmë ndaj ndryshimeve të vogla në fytyrë, nga forma e vetullave tek struktura e kockave. Realiteti është se kur takoni dikë e vlerësoni atë në mënyrë spontane.

Është gjetur se na duhen vetëm 40 milisekonda për të krijuar një përshtypje për personalitetin e dikujt. Edhe fëmijët deri në 3 dhe 4 vjeç priren të vendosin se kush është “i keq” ose “i mirë” thjesht duke parë fytyrën e personit.

Pavarësisht nëse jeni duke shkuar në një parti, duke takuar vjehrrën tuaj të ardhshme ose duke marrë pjesë në një intervistë pune, pamja juaj mund të vendosë fatin tuaj.

© depositphotos.com

Ndryshe nga ajo që ndodh me shumicën e paragjykimeve, ne jemi edhe viktima: të gjithë kemi gjykuar dikë padrejtësisht bazuar në pamjen e tyre dhe, në kthim, të gjithë ne jemi gjykuar në një moment gjithashtu.