Sa ushqim duhet të hajë një person për një dietë të balancuar…

©shutterstock

Dihet që një person i rritur ka nevojë mesatarisht 2000-2500 kcal për funksionimin e duhur të organizmit.

Megjithatë, duhet të kemi parasysh se dieta jonë nuk ka të bëjë vetëm me sasinë e energjisë që marrim, por edhe me një burim të disa lëndëve ushqyese.

Ne do t’ju tregojmë se sa duhet të hajë një person mesatarisht për të pasur një dietë të ekuilibruar.

Pjatë me ushqim të shëndetshëm

Një nga mënyrat më të lehta për të llogaritur 1 porcion ushqimi është pjata.

 • Besohet se rreth gjysma e pjatës duhet të jenë fruta dhe perime në çdo vakt. Vlen të përmendet se patatet nuk janë në listë për shkak të efektit të tyre negativ në nivelin e glukozës.
 • Drithërat integrale, të tilla si buka dhe makaronat me drithëra integrale, orizi kaf, elbi, quinoa, etj., duhet të përbëjnë rreth një të katërtën e pjatës.
 • Peshku, shpendët, fasulet, arrat dhe burimet e tjera të proteinave – një e katërta e pjatës.
 • Është gjithashtu e rëndësishme të konsumoni vajra të shëndetshëm si vaj ulliri, vaj rapese, vaj sojë, vaj misri, vaj luledielli dhe të tjerë në sasi të moderuar.
 • Kur bëhet fjalë për produktet e qumështit, rekomandohet të kufizoni sasinë e tyre në 3 porcione në ditë. Për shembull, një gotë qumësht, një gotë kos dhe pak djathë të fortë.

Metoda e pëllëmbës

Metoda e matjes së një pjese duke përdorur pëllëmbën tuaj do t’i përshtatet shumicës së njerëzve. Ky opsion ka avantazhet e tij:

 • Madhësia e duarve nuk ndryshon që do të thotë se është një pikë referimi konstante.
 • Duart janë proporcionale me trupin: Njerëzit e mëdhenj që kanë nevojë për më shumë ushqim priren të kenë duar më të mëdha dhe do të kenë porcione më të mëdha. I njëjti rregull vlen për ata që kanë duar të vogla.
 • Kjo metodë e bën të lehtë gjurmimin e zgjedhjeve tuaja ushqimore dhe në të njëjtën kohë, kursen kohë dhe nuk krijon një sherr të panevojshëm.

Një udhëzues i përafërt që çdo vakt duket si ky:

 • Ushqime me proteina si vezët, mishi, peshku, shpendët dhe fasulet – sa një pëllëmbë.
 • Frutat, perimet dhe sallatat –  sa një grusht.
 • Ushqime të pasura me karbohidrate – 1 grusht. Për shembull, këto mund të jenë perime me niseshte (patate, misër, panxhar, etj.) dhe drithëra.
 • Ushqime të pasura me yndyrë (gjalpë, arra, fara, djathë) – sa gishti i madh.

Sasia e mjaftueshme e ujit

Pirja e mjaftueshme e ujit është e rëndësishme për trupin tonë. Edhe një plan diete i bërë në mënyrë perfekte nuk do të funksionojë siç duhet nëse neglizhoni pirjen e mjaftueshme të ujit.

Mbani në mend se udhëzues të tillë janë të kushtëzuar. Si sasia ashtu edhe zgjedhja e ushqimit varet nga faktorë individualë si gjinia, mosha, gjatësia, pesha, metabolizmi, aktiviteti fizik etj.